1 Strenna, 2 affiches: "Doe alles uit liefde en niet omdat het moet"

Strenna 4kgqprk

Het thema was al even bekend, maar gisteren onthulde Algemeen Overste Ángel Fernández Artime ook de twee (!) affiches die bij het nieuwe jaarthema horen.

"Doe alles uit liefde en niet omdat het moet" is het thema dat Ángel Fernández Artime heeft gekozen voor de Strenna van 2022. Deze spreuk is geïnspireerd door Franciscus van Sales, gezien we in 2022 de 400e verjaardag van zijn overlijden herdenken. Het motto inspireerde heel wat kunstenaars wereldwijd om voorstellen naar het Salesiaanse hoofdkwartier te sturen. De tiende opvolger van Don Bosco heeft er uiteindelijk twee uitgekozen.

Een hart voor iedereen
De eerste van de twee affiches is het werk van de Spaanse kunstenaar Agustín de la Torre. Hij plaatst een groot rood hart in het midden van het beeld. Dit dient als kader voor de interpretatie van zijn werk: het hart is immers het centrale orgaan van het leven, datgene wat leven brengt in de rest van het lichaam. Maar het is ook de plaats van waaruit hoop, vreugde en liefde komen. Op de affiche is duidelijk te zien dat het Salesiaanse hart altijd voor de jongeren klopt. We zien in één oogopslag dat er plaats is voor iedereen: het is een hart waarvan niet gezegd kan worden dat iemand erbuiten valt.

Sportende Don Bosco
Als tweede affiche koos Algemeen Overste Ángel Fernández Artime voor het ontwerp van van Mauro Pallotta, een straatkunstenaar die bekend is geworden door zijn aan paus Franciscus gewijde muurschilderingen. De interpretatie die deze kunstenaar geeft, is een vernieuwende weergave van een scène uit het salesiaans oratorium: Don Bosco aan het spelen met zijn jongens. Tijdens een spelletje volleybal slaat Don Bosco met uitzonderlijke energie een ongewone bal (hart) over het net. De twee teams zijn multi-etnisch: ze bestaan uit jongens en meisjes van over de hele wereld. Op de achtergrond staan een lachende Franciscus van Sales, een salesiaan, een Dochter van Maria Hulp der Christenen en enkele jongeren. Dit alles wordt ondersteund door het weelderige groene gebladerte van een boom die wordt gevoed door dezelfde hoop die de hele Salesiaanse Familie bezielt.