#10 Het speelplein van... Laura, Naomi en Katleen: "Kinderlach is goud waard"

Halle ymeyjpa

Exact één maand geleden, op maandag 5 juli, zijn de speelpleinwerkingen van Don Bosco eraan begonnen! Bijna twee maand lang geven honderden animatoren het beste van zichzelf om een glimlach op het gezicht van kinderen en jongeren te toveren.

Om volledig in de juiste sfeer te komen, laten we tijdens de zomervakantie enkele (ex-)animatoren aan het woord over hun ervaringen op een Don Bosco-speelplein. Vandaag hebben we een fijne babbel met drie animatoren van Speelplein Don Bosco Halle: Laura (links), Naomi (midden) en Katleen (rechts).

Dag dames! Kunnen jullie je eerst kort even voorstellen?
N
: "Ik ben Naomi, 20 jaar, Don Bosco-animator én begeleider bij Kazou en Akabe Joepie Halle, een scouts voor kinderen met een beperking.
K
: "Ik ben Katleen, 20 jaar en animator op Speelplein Don Bosco Halle. Daarnaast doe ik nog judo."
L: "Ik ben Laura, 17 jaar en naast het speelplein doe ik ook nog aan voltige. Dat is acrobatiek op een galopperend paard."

Fascinerende hobby's! En hoe lang zitten jullie al op het speelplein?

K
: "Deze zomer is mijn vijfde zomer als animator, maar als kind kwam ik hier ook al. Mijn twee oudere zussen gingen als kind reeds naar het speelplein in Halle - mijn ouders kenden het dus. Zo kwamen mijn broer en ik hier ook terecht. Toen ik 16 jaar werd, was de overstap naar de animatorenploeg dan ook logisch."
L
: "Ik kwam hier via vrienden van mijn broer en ben nu bezig aan mijn tweede jaar als animator."
N
: "Bij mij een gelijkaardig verhaal. Ik kwam hier als kind spelen met mijn vriendjes en ben blijven hangen. Sinds 2016 ben ik animator."

Opgeteld hebben jullie al meer dan 10 jaar animator-ervaring. Daar zitten ongetwijfeld momenten bij die jullie niet snel gaan vergeten?
L:
"Als animator op dit speelplein is elke dag eigenlijk een feest! Maar de speelpleindans vind ik altijd een leuk moment, omdat er dan heel veel kindjes spontaan beginnen mee te dansen. Tegen het einde van de week kent iedereen het dansje en dansen we allemaal samen. Heerlijk!"
N
: "Mijn favorieten zijn de bezinning en de formatie. Tijdens de bezinning kunnen we even tot rust komen en met iedereen gezellig samen zijn, de formatie is dan weer een moment waarop we met iedereen kunnen gieren, brullen, zingen, dansen en toneeltjes zien."
K
: "Die vraag is me al vaak gesteld en telkens kies ik iets anders... Dat zegt al genoeg! Het speelplein is een hele waaier aan toffe momenten die je één voor één moeilijk uit je geheugen kan wissen. Een spontaan karaokemoment, een sponzengevecht op een warme dag, de slotfeesten, een tof flitsmoment… Het zijn maar enkele momenten die ik niet rap zal vergeten."

Tot slot mijn favoriete vraag: wat geeft jullie het meeste voldoening als animator?

K
: "Het moment dat je ziet dat een kind helemaal opgaat in jouw spelimpuls en even al zijn/haar zorgen vergeet."
N
: "Een lach toveren op de gezicht van de kinderen."
L: "Wanneer de kindjes met een glimlach tot achter hun oren naar huis gaan. Dan weet ik dat ze een leuke tijd hebben gehad en dat is voor mij meer dan goud waard."