25 jaar salesiaanse bisschop in Rotterdam

Ad20van20luyn p2871so

Ad van Luyn viert zilveren bisschopsjubileum met een prachtige liturgie in de bomvolle kathedraal van Rotterdam. De emeritus-bisschop noemt zichzelf de bisschop van de 3 ’s-en’: spiritualiteit, solidariteit en soberheid. Don Bosco NU vroeg hem naar zijn inspiratiebron.

Wat vond u van uw jubileum?

Het mooiste moment was de eucharistieviering. Een eucharistie uit dankbaarheid, met familie en vrienden op de plek waar je 25 jaar geleden gewijd bent, heel positief en inspirerend.

Hoe bent u bij Don Bosco terecht gekomen?

Ik groeide op in een groot gezin met tien kinderen, zes jongens en vier meisjes. Mijn vader was hoofd van de school in St. Nicolaasga, in Friesland. De salesianen van Don Bosco die in Apeldoorn woonden, mochten er vakantie houden en verbleven bij pastoor Overmeer. Ze zwierven een paar weken door het dorp en legden contact, ze zochten de ontmoeting, luisterden en zorgden voor levensverdieping. Dat sprak ons aan; het klikte met de sfeer van thuis. Dat was in de oorlog, ik was toen 8 of 9 jaar.
Mijn oudste broer Piet wilde priester worden en na mijn tweelingbroers Wim en Kees voelde ook ik me aangesproken door Don Bosco. Daarop ging ik als 13-jarige naar het kleinseminarie in Ugchelen, bij Apeldoorn.

Mijn broers gingen elk met Don Bosco hun eigen weg, ik heb altijd mijn eigen route gevolgd. In 1964 ben ik in ’s Heerenberg tot priester gewijd waarna ik theologie studeerde in Turijn. Meer en meer raakte ik in de bestuurlijke sector verzeild, blijkbaar heb ik aanleg als bestuurder. Het was een boeiende tijd waarin ik altijd contact hield met jongeren.

Een salesiaanse bisschop

In 1993 wilde paus Johannes Paulus ll dat ik bisschop in Rotterdam werd. Dat leek mij een hele opgave, ik heb toen bijna een week niet geslapen. Ik besloot me te laten leiden door Don Bosco's woorden: “Ik ben altijd verdergegaan zoals de omstandigheden van mij vroegen en de Heer mij ingaf.” en zo werd ik bisschop van Rotterdam.

Ik heb altijd geprobeerd een salesiaanse bisschop te zijn. Mijn roeping is salesiaan-zijn en bisschop worden is een zending.

Als bisschop heb ik deelname aan de Wereldjongerendagen (WJD) altijd gestimuleerd. Toen de WJD in Keulen waren, zijn we er vanuit Rotterdam met meer dan 500 jongeren met de boot naartoe gegaan. Ik wilde ze samen hebben, met z’n allen aan boord met een programma, een ontmoeting met Christus. Jongeren die erbij waren zullen het nooit vergeten. We mochten in Keulen met onze boot vlakbij de Dom liggen.

In 1986 kwam broeder Roger vanuit Taizé naar Rotterdam en in 2010 kwamen 35.000 jongeren in het kader van de Europese Jongerenontmoeting naar Taizé Rotterdam. De politie was verbaasd over dit event: zoveel jongeren bijeen, zingend, biddend en zonder alcohol.

Ik praat nog elke dag met Don Bosco

Ik ben een grote fan van het Emmaüsverhaal, het geloof is dynamisch: je moet op weg gaan. Mijn lijfspreuk en gekozen wapenspreuk bij mijn wijding als bisschop is Collabora Evagelio (vert. "Draag uw deel in de inspanning voor het Evangelie"). Nu maak ik mij nog nuttig binnen het samenwerkingsverband van de H. Augustinus parochie, een bundeling van zes parochies rond Wassenaar. Elke zondag ga ik voor in één van de diensten en vanavond geef ik een lezing over Don Bosco bij jongeren in het Westland.

Ik praat nog elke dag met Don Bosco”, glimlachend toont hij mijn zijn telefoon met de foto van Don Bosco als achtergrond. “Maar als ik hem nu zou ontmoeten zou ik hem het volgende vragen: "stuur een stel nieuwe jonge mensen die salesiaan willen worden.”

Bron: Don Bosco NU 2019/1


  • Lees hier de preek van Mgr. van Luyn op zijn zilveren bisschopsjubileum.
  • Leestip: het boek "De weg van de dialoog", waar Mgr. Ad van Luyn aan heeft meegewerkt, gaat over het slaan van bruggen tussen Kerk en samenleving. Je kunt hier een deel uit het boek gratis online lezen.