27 juni 1941: 4 salesianen sterven marteldood in Auschwitz

Salesianen wbvngpn

Vandaag is het precies 80 jaar geleden dat vier Poolse salesianen het slachtoffer werden van de gruweldaden die plaatsvonden tijdens Wereldoorlog II. Het viertal werd - samen met nog acht andere salesianen - in de nacht van 23 mei 1941 gearresteerd en overleed op 27 juni 1941 in Auschwitz.

De vier salesianen (Jan Świerc, Ignacy Dobiasz, Franciszek Harazim en Kazimierz Wojciechowski) behoorden tot de Sint Hyacintusprovincie van Krakau. Na een kort verhoor door de Gestapo werden zij ervan beschuldigd deel te nemen aan verboden organisaties en de nationale cultuur onder jongeren te bevorderen. Nochtans was geen van allen betrokken bij enige vorm van politieke propaganda. Toch bleek de bekomen informatie voldoende om de martelingen en het concentratiekamp Auschwitz te verdienen.

Van hun naam beroofd, werden zij op 26 juni 1941 naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze onmenselijk mishandeld werden. Paters Jan Świerc en Ignacy Dobiasz werden de volgende ochtend vermoord, in de namiddag stierven paters Franciszek Harazim en Kazimierz Wojciechowski, zij aan zij, als gevolg van hun verwondingen.

"Deze pastoors gaven hun leven voor elke parochiaan en vooral voor jonge parochianen [...] niet alleen met een goed woord, niet alleen met het goede voorbeeld van hun edelmoedig leven, maar ook met het offer en het bloed van het martelaarschap", zei de toenmalige aartsbisschop van Krakau en kardinaal Karol Wojtyła over hen in de homilie van 30 januari 1972.

We willen vandaag graag de tijd nemen om even stil te staan bij het overlijden van deze vier salesianen en de vele andere slachtoffers van Wereldoorlog II.