28.000 vluchtelingen vinden hulp bij Salesianen in Goma

Goma mzkjsgz

In het oosten van Congo wordt al sinds 20 oktober hevig gevochten tussen het Congolese regeringsleger en de rebellengroep M23. Zo'n 200.000 burgers zijn op de vlucht geslagen en zitten in overvolle kampen. De Salesianen proberen zo goed mogelijk te helpen.

De Salesianen van de Centraal-Afrikaanse provincie bieden samen met de salesiaanse ngo Volontariato Internazionale per lo Sviluppo (VIS) hulp aan de vluchtelingen die in het salesiaanse centrum Don Bosco Ngangi toekomen, zo'n tien kilometer van Goma. Sinds begin oktober zijn dat er al bijna 28.000 ... Allemaal mensen die het geweld en de oorlog in het oosten van het land proberen te ontvluchten. Als eerste hulp krijgen deze mensen water om zich te verfrissen, daarnaast werd het volledige terrein van elektriciteit voorzien om de veiligheid 's nachts te garanderen. (lees verder onder foto)

Als eerste hulp krijgt iedereen water om zich te verfrissen.

Noodzakelijke hulp voor jonge kinderen
Honderd kinderen onder de vijf jaar, waaronder een tiental pasgeborenen en hun begeleidende moeders, krijgen dagelijks een tonische soep. 110 kinderen tussen 6 maanden en meer dan 4 jaar kregen een farmacologische en profylactische behandeling voor de eliminatie van wormen en parasieten, aangeboden door het medisch personeel van de kliniek van het Ngangi Center. Ook ontvangen meer dan 80 gezinnen dagelijks een droog rantsoen van rijst verrijkt met verschillende kruiden.

"Oorlog doodt, onverschilligheid ook"
Het zijn slechts kleine gebaren, maar wel van cruciaal belang. Tegelijkertijd moeten de oorzaken van dit onrecht worden weggenomen. Zo klonk het bij Guillermo Basañes (afgevaardigde van de Salesianen in de Centraal-Afrikaanse provincie) tijdens zijn laatste bezoek aan Goma eind november. "Oorlog doodt, maar onverschilligheid doodt ook", zei hij. Vervolgens sprak hij zijn steun uit aan de Salesianen die lovenswaardig werk leveren in Don Bosco Ngangi.