31 juli – Dag van de Afrikaanse Vrouw

Angolan 509593 1280 x0ylgx6

Vrouwen die niet bang zijn om te vechten voor het welzijn van hun families, vrouwen die vele uren op stoffige wegen lopen met kinderen op hun rug, vrouwen die zichzelf ook willen verbeteren, beslissingen nemen, initiatieven nemen en activiteiten ondernemen: op de internationale dag van Afrikaanse Vrouw willen we ze allemaal vieren!

"Als je een man wilt opvoeden, een kind opvoeden, als je een dorp wilt opvoeden dan moet je een vrouw opvoeden", zegt een Afrikaans spreekwoord.

Daarom begeleiden de salesianen en de zusters van Don Bosco hen met projecten in en over vele landen.

In Foué, Benin, bijvoorbeeld, zijn ze bezig met de aanleg van een waterput waardoor de vrouwen in het dorp geen kilometers hoeven te lopen om te drinken en te wassen. Bovendien kunnen ze er een klein landbouwproject mee opstarten. Voor dit project worden 25 vrouwen speciaal getraind in agronomie.

In Nairobi, meer specifiek in de ongezonde sloppenwijk van Dagoretti, heeft het "Mamma Margherita Project", uitgevoerd door de zusters van Don Bosco, in 5 jaar tijd het leven van 300 vrouwelijke familiehoofden veranderd. Ze zijn erin geslaagd om een waardig beroep te vinden en zelfstandig te kunnen zorgen voor de eigen kinderen en kleinkinderen. Het geheim ligt ook hier in beroepsopleidingen: knutselen, naaien en kleermaken, cursussen voor schoonheidsspecialisten en kappers, enzovoort.

In Abobo, Ethiopië, biedt het gezondheidscentrum, gepromoot door de salesianen en geleid door twee artsen, speciale zorg voor vrouwen. Gemiddeld worden er 40 moeders per week gevaccineerd en worden er 30 baby's per maand ter wereld gebracht.

In Goma, Democratische Republiek Congo, ontvangen tientallen kwetsbare jonge meisjes en alleenstaande moeders gastvrijheid, bescherming en ondersteuning bij twee speciaal voor hen opgedragen salesiaanse structuren: "Maison Marguerite" en "Foyer Annuarite".

Weer in de DRC, maar in de buurt van Mount Ngafula, nabij de hoofdstad Kinshasa, biedt een ander landbouwproject dat wordt gesponsord door de salesianen, de families van het gebied voedselonafhankelijkheid, een project dat altijd, en ook hier begint met de directe betrokkenheid en betrokkenheid van de lokale Afrikaanse vrouwen.

Waar ze ook nodig zijn, de salesianen en de zusters van Don Bosco bieden soortgelijke vormingsprojecten over de hele wereld.

Voor meer informatie kun je surfen naar: www.missionidonbosco.org.