#4 Het speelplein van... Sara: "Anderen helpen groeien"

Sara lhj2h19

Op maandag 5 juli zijn de speelpleinwerkingen van Don Bosco eraan begonnen! Bijna twee maand lang zullen honderden animatoren het beste van zichzelf geven om een glimlach op het gezicht van kinderen en jongeren te toveren.

Om volledig in de juiste sfeer te komen, laten we tijdens de zomervakantie enkele (ex-)animatoren aan het woord over hun ervaringen op een Don Bosco-speelplein. Pleinleider én hoofdanimator Sara vertelt met plezier over haar tijd op Speelplein Don Bosco Halle.

Dag Sara, laat ons beginnen met een korte introductie.

"Prima! Ik ben dus Sara, 24 jaar, pleinleider en hoofdanimator op Speelplein Don Bosco Halle. Daarnaast ga ik ook heel graag dansen, doe ik wel eens een terrasje met vrienden of speel ik met plezier een gezelschapspel."

Het is jouw achtste zomer op Speelplein Don Bosco Halle. Hoe ben je hier terechtgekomen?
"Dat klopt. Grappig verhaal eigenlijk! (lacht) Ik had als 15-jarige een animatorcursus gevolgd bij Sporta en gaf daar kampen. Mijn toenmalig lief heeft me dan eens meegenomen naar het speelplein waar hij animator was. Ik zette een stap op het plein en werd meteen verwelkomd door een grote groep aan enthousiaste animatoren. Uiteindelijk ben ik hier blijven plakken." (lees verder onder foto)

De animatoren van Speelplein Don Bosco Halle.

Als je even in het verleden duikt, wat is dan jouw favoriete moment?
"Na zoveel jaren speelplein is het natuurlijk niet makkelijk om maar één moment te kiezen... Ik ben ook niet echt de animator waar je naartoe moet gaan voor de meest zotte verhalen. Maar eigenlijk blijft elk weekend dat we met de animatoren hebben beleefd me wel bij. Of het nu een animatorweekend is dat we zelf organiseerden, of het Sjoefoemi-weekend (een soort twee jaarlijkse Olympische spelen der Don Bosco speelpleinen) dat georganiseerd wordt door Jeugddienst Don Bosco, zo’n weekends draaien rond één ding: samen plezier maken!"

"Het speelplein heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik heb hier de kans gekregen om te proberen, tegen de muur te lopen en opnieuw te proberen"

Wat geeft jou het meeste voldoening als animator?
"
Anderen helpen! Vroeger was dat vooral door ervoor te zorgen dat kinderen zich op hun gemak voelden, vriendjes maakten en een lach op hun gezicht hadden staan. Nu, als pleinleider en hoofdanimator, begeleid ik andere (hoofd)animatoren bij het maken van spelletjes en bij de groei in hun rol en als persoon. Als ik hen jaar na jaar zie evolueren, vult me dat met trots! Het speelplein heeft me gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Ik heb de kans gekregen om te proberen, tegen de muur te lopen, en weer opnieuw te proberen. Als ik dan een deeltje van dat proces kan zijn voor andere jongeren dan is mijn zomer geslaagd!