5x dankjewel op de eerste ‘Dag van de Leerlingenraad’

Llnraad zdykb2i

Op woensdag 26 mei 2021 vieren we voor de eerste keer de ‘Dag van de Leerlingenraad’. Deze dag werd in het leven geroepen door de Vlaamse Scholierenkoepel met als doel de verschillende leerlingenraden eens goed in de bloemetjes te zetten. Een initiatief waar wij met veel plezier aan meedoen.

In dit (anderhalf)jaar van coronamoeilijkheden wordt het belang van inspraak van de leerlingen steeds duidelijker, iets wat de leerlingenraad zich altijd al voor inzet. Daarom zeggen we vandaag 5x dankjewel.

1. Dankjewel om jongeren een stem te geven

De eerste dankjewel is misschien wel dé allerbelangrijkste. Beste leerlingenraden, bedankt om ervoor te zorgen dat jongeren een stem krijgen. Nog veel te vaak wordt de mening van jongeren zachtjes aan de kant geschoven met als excuus dat ‘ze nog zo jong zijn en te weinig levenservaring hebben om te kunnen oordelen over belangrijke zaken’. Niet dus! Jongeren zijn de toekomst en in die stem van jongeren schuilt vaak heel veel wijsheid. Dus, beste leerlingenraad, bedankt om die wijsheid te bundelen en de wereld in te sturen.

via GIPHY

2. Dankjewel om scholen te inspireren en bij te sturen

Aansluitend willen we jullie bedanken om jouw school te helpen en bij te sturen waar nodig. Achter die grote gebouwen en speelplaatsen, waar leerlingen dag in dag uit uren verslijten, schuilt een hele hoop administratie en werk. En in die hoop werk is een duwtje in de rug of een advies soms van goudwaarde. Dankzij jullie ideeën kan een school de nodige stappen zetten om nog beter te worden in wat ze doet: de jeugd zo goed mogelijk vormen.

3. Dankjewel om zo creatief te zijn

Zeg nu zelf… Directies en leerkrachten doen hun best, maar de meeste creatieve ideeën komen toch van de leerlingen zelf, hoor. Dus ook daarvoor bedankt! Dankjewel om iedere keer opnieuw te brainstormen over nieuwe concepten en evenementen en om met jullie out-of-the-box hersenspinsels de school een leukere plaats te maken.

4. Dankjewel voor jullie engagement

Zeker niet te vergeten: dankjewel voor jullie engagement. Leerling zijn is niet moeilijk, creatief zijn is misschien iets moeilijker, maar ook dat lukt nog. Maar leerling zijn, creatief zijn en dan nog eens tijd willen vrijmaken om ervoor te zorgen dat die talenten niet verloren gaan, verdient respect. Bedankt om in je vrije tijd te brainstormen, om je stem te laten horen en om je te engageren om in te leerlingenraad te zitten.

via GIPHY

5. Dankjewel om te blijven gaan

Tot slot: bedankt om niet op te geven. Ondanks tegenslagen in een coronajaar, directies of leerkrachten die niet willen luisteren, evenementen die niet door kunnen gaan, initiatieven die onvoldoende geapprecieerd worden … Toch blijven jullie gaan, toch blijven jullie met nieuwe evenementen komen, toch blijven jullie als leerlingenraad alles geven om van de school een topplek te maken. Dus geen 5x, maar duizendmaal bedankt!