60 jaar geleden: eerste steen op Don Bosco's geboorteplek

Basiliek20 Don20 Bosco cdbiez7

Afgelopen vrijdag was het precies 60 jaar geleden (11 juni 1961) dat in Castelnuovo Don Bosco de eerste steen van de Don Bosco Basilica werd gelegd, exact op de plaats waar de 'heilige van de jeugd' werd geboren.

De steen werd gezegend en gelegd door de toenmalige aartsbisschop van Turijn, kardinaal Maurilio Fossati. Het was het begin van jarenlange werkzaamheden die uiteindelijk geleid hebben tot wat men nu kan zien als een grote en imposante basiliek die oprijst op de 'Colle Don Bosco'. De basiliek bestaat uit twee boven elkaar geplaatste kerken en werd gebouwd op de plaats van de 'Biglione-boerderij' waarvan Don Bosco's vader, Francesco, een deelpachter was. De familie Bosco woonde in de boerderij en Giovanni Bosco werd er geboren op 16 augustus 1815.

Op 11 juni 1961 werd de eerste steen van de basiliek gelegd tijdens een plechtige ceremonie en dit gebeurde in aanwezigheid van talrijke religieuze en salesiaanse persoonlijkheden. Een interessant weetje: de steen kwam niet uit de steengroeven, maar uit de Turijnse basiliek van Maria Ausiliatrice, waar hij als basis diende voor de schildering van de Madonna.