7 tips van paus Franciscus voor Wereldjongerendag

Paus 1gibl8d

Op zondag 21 november viert de kerk Wereldjongerendag. Op deze dag, tevens ook het feest van Christus Koning, staan de jongeren centraal. Paus Franciscus richt zich in een brief dan ook rechtstreeks tot de jongere generaties.

Het thema voor de (lokale) Wereldjongerendag van 2021 luidt: "Sta op. Ik stel u aan als getuige van wat u hebt gezien." Het is een citaat uit Handelingen (hoofdstuk 26, vers 16), waar Paulus vertelt over zijn plotselinge bekering vele jaren eerder. Met zijn boodschap moedigt paus Franciscus jonge mensen aan om de wereld met enthousiasme mee op te bouwen.

Zware periode voor jongeren
"Jongeren hebben zware tegenslagen te verduren gekregen door de coronacrisis", stelt paus Franciscus. "Maar ze hebben ook de kracht van solidariteit en de nood daaraan aangetoond. "Overal ter wereld hebben we jongeren gezien die strijden voor het leven, die hoop zaaien, die de rechtvaardigheid verdedigen en die kunstenaars van vrede en bruggenbouwers zijn".

In die zin spoorde de paus hen aan om zich op te richten en met hun enthousiasme de wereld mee op te bouwen. Hij deed dat met deze 7 tips en aansporingen.

  1. Sta op! Blijf niet terneergeslagen en in jezelf gekeerd. Je hebt een missie! Ook jij kan getuigen van wat Jezus voor jou gedaan heeft.
  2. Sta op! Leg getuigenis af als een blinde die het licht heeft gezien. Ook jij hebt de goedheid en schoonheid van God ontdekt in jezelf, in de ander en in de verbondenheid van de Kerk, die alle eenzaamheid overwint.
  3. Sta op! Getuig van de liefde en eerbied die in menselijke relaties kunnen werken, in het gezinsleven, tussen ouders en kinderen, jong en oud.
  4. Sta op! Verdedig sociale rechtvaardigheid, waarheid, integriteit en mensenrechten. Bescherm wie vervolgd worden, de armen en kwetsbaren, zij die geen stem hebben in de samenleving, de migranten.
  5. Sta op! Getuig van je nieuwe zienswijze die je de schepping doet zien met ogen vol verwondering en de aarde als ons gemeenschappelijk huis. Het geeft je de moed om te werken aan integrale ecologie.
  6. Sta op! Getuig dat je na mislukking je leven weer opbouwen, dat wie geestelijk dood is kan herleven en wie in slavernij verkeert weer vrij kan komen, dat harten overweldigd door verdriet opnieuw hoop kunnen ontdekken.
  7. Sta op! Getuig met vreugde dat Christus leeft! Verspreid zijn boodschap van liefde en verlossing op school en op de universiteit, op het werk, op het internet, overal.