8.412 oud-leerlingen van Don Bosco Zwijnaarde in 1 boek

Repertorium typisch met Annys
De sfeer zat goed tijdens de vorige reünie en boekvoorstelling

Op zaterdag 18 november stelt Suinarda, de vereniging voor oud-leraren en oud-leerlingen van Don Bosco Zwijnaarde, haar nieuw repertorium voor. In het lijvig boek van liefst 516 pagina’s vind je onder meer alle klaslijsten sinds de eerste afgestudeerden van de lichting (1928-1934) tot en met de afzwaaiers van juni 2022, samen goed voor 8.412 leerlingen.

Het boek is geen loutere gegevensbank. "Het bevat ook zo’n 200 gemetadateerde foto’s met hoge nostalgische waarde en een redactioneel thema, namelijk het besturen van een school", klinkt het bij Suinarda. "Het repertorium is een echte goudmijn om contacten te leggen op allerlei gebied. Het is een handig naslagwerk dat giswerk in gesprekken mogelijk kan staven. Daarnaast worden onze gegevens voortdurend geüpdatet. Sinds 1987 publiceert Suinarda een update van het repertorium. Deze editie zal de achtste zijn in zijn genre."

100-jarige oud-leerling

De volgende editie valt samen met het 100-jarig bestaan van de school. "Wat nog niet gebeurde, is dat een oud-leerling van 100 jaar aanwezig is op de reünie. Het had deze keer gekund, want salesiaan Jozef Schops (°02-04-1923) studeerde in 1941 af in Latijn-Grieks. Wegens een operationele ingreep kan hij dit jaar helaas niet aanwezig zijn, maar hij heeft reeds beloofd volgend jaar zijn eigen record te breken. Hij was immers vorig jaar wél present: de 99-jarige was er speciaal om zijn oude school terug te zien voor zijn 100 jaar. Hij hield er nog een daverende speech en sloeg de aanwezigen met verstomming met zijn taalvaarigheid en fitte présence."

8 directeurs aan het woord

Elk repertorium bevat ook een uitgebreid inhoudelijk gedeelte, meestal rond één thema. " Vorige editie draaide rond de (eerste) meisjes op school, een doorbraak in het Gentse katholiek onderwijs toentertijd. Deze editie heeft als thema ‘een school besturen’. Dat dit een knelpuntberoep is, lazen we de laatste jaren vaak. Hoe de acht directeurs van DBZ het aanpakten, waar ze hun motivatie haalden, wat ze in deze veelzijdige job het belangrijkst vonden, wat kernmissies zijn in het onderwijs ... Het komt aan bod in acht diepte-interviews, waaruit elke betrokkene of geïnteresseerde in het onderwijs iets kan uit leren."

Welkom

Suinarda en Don Bosco Zwijnaarde nodigen alle oud-leerlingen en oud-leraren uit op de voorstelling van het boek op zaterdag 18 november om 18 uur in de inkomhal van de school, Grotesteenweg-Noord 113, Gent-Zwijnaarde. Op het programma staan gesprekken met samenstellers, muzikale intermezzi en de voorstelling zelf door de voorzitster.

Repertorium cover 2023