8 tips om de eerste schooldagen goed door te komen

Matese fields pv Hma684e EI unsplash
De overgang van vrijheid naar het strakke schoolstramien kan voor kinderen én hun ouders even wennen zijn

De zomervakantie is intussen helemaal voorbij en het nieuwe schooljaar is volop begonnen. De overgang van vrijheid naar het strakke schoolstramien kan voor kinderen én hun ouders even wennen zijn, zowel op praktisch als op mentaal vlak. We geven 8 tips om gepast om te gaan met die eerste, soms stresserende, schooldagen.

1. Praat over school
Je kind maakte zich de laatste dagen van de vakantie misschien wel zorgen over de terugkeer naar school. Als ouder kan je helpen door tijd te maken en regelmatig te praten over deze zorgen en angsten. Spreek over hoe de dagelijkse routine eruitziet en schep een duidelijk beeld van de nieuwe periode die eraan komt.

2. Introduceer een slaaproutine
Evident is het niet, maar het is van groot belang dat jouw kind zo snel mogelijk het juiste schoolritme weer te pakken heeft. Slaap is daarbij cruciaal. Introduceer daarom de normale slaaproutine, idealiter deed je dat al in de laatste weken van de vakantie. Kinderen, zeker jonge kinderen, zullen nu opnieuw geconfronteerd worden met langere en vermoeiende dagen. Ze kunnen de nodige slaap dus goed gebruiken.

3. Verbinding met vrienden
Als je aan kinderen vraagt wat de voornaamste reden is waarom ze graag naar school gaan, krijg je als antwoord waarschijnlijk: “Mijn vriendjes!” Het opnieuw verbinden met deze schoolvrienden is dus erg belangrijk. Het kan de zorgen doen vergeten en de negatieve gevoelens over de overgang van vakantie naar school verzachten. Zorg ervoor dat ze hun vriendjes dus regelmatig zien, ook buiten de schooluren.

4. Wees bereikbaar
Don Bosco zou het als belangrijkste tip meegeven: wees bereikbaar. Maak duidelijk dat thuis een veilige omgeving is en dat er op ieder moment over wat dan ook gesproken kan worden. Wanneer de schooldag erop zit, kan je de dag bijvoorbeeld samen bespreken: wat heb je geleerd? Wat waren de hoogtepunten? Wat vond je vandaag moeilijker? Het is goed om een ​​dialoog aan te gaan en te tonen dat je geïnteresseerd bent.

5. Het glas is halfvol
Bekijk het positief! Wat was leuk aan de zomervakantie en naar welke dingen kijkt je kind uit nu het schooljaar weer begint? Doe je best om zelf enthousiast te zijn, want dit zal worden weerspiegeld in de gevoelens van jouw kind. Een activiteit zoals op pad gaan om een ​​nieuwe schooltas of pennenzak te kopen, kan een geweldige manier zijn om kinderen een positief gevoel te bezorgen.

6. Bereid jezelf voor
Het is logisch dat ouders zich de eerste weken ook niet helemaal op hun gemak voelen. Probeer je eigen zenuwen toch zo min mogelijk te tonen! Zorg voor een liefdevol maar snel afscheid en laat je kind zonder al te veel vertraging naar school gaan. Wanneer kinderen hun klasgenoten ontmoeten, vinden ze hun plek over het algemeen zeer snel.

7. Vakantie zonder vakantie
Natuurlijk stonden de laatste weken van de zomervakantie in het teken van nieuwe routines en voorbereiding op het nieuwe schooljaar, maar het was wel nog steeds vakantie. Je kinderen konden onbezorgd genieten. Bezorg je kinderen ook deze eerste weken van het nieuwe schooljaar voldoende afleiding. Maak dus zeker nog eens een fijne uitstap!

8. Wees niet overbezorgd
Wanneer je kind meer stress heeft bij de start van het nieuwe schooljaar hoef je als ouder nog niet gealarmeerd te zijn. Watchful waiting (waakzaam wachten) is hier belangrijk, de vinger even aan de pols houden. Het is normaal dat je kind het in de eerste periode lastiger heeft en soms onhandelbaar en moe is. Wacht even af, blijf nabij, ga met je kind in gesprek en toon dat het oké is om thuis even alles los te laten.

Dit artikel verscheen in Don Bosco Magazine. Ons magazine gratis ontvangen? Dat kan hier.