AA Gent vs Club Brugge? Don Bosco vs Don Bosco!

Gent Club vpolzlq

In de voetbalwereld staan AA Gent en Club Brugge deze week twee keer tegenover elkaar. Woensdag troffen de Belgische topclubs elkaar in de halve finale van de Beker van België, zondag bekampen ze elkaar in de competitie. Op zich niets speciaal aan, zij het niet dat deze 'Slag om Vlaanderen' ook een Don Boscorandje heeft.

De 'Slag om Vlaanderen', zo wordt de topmatch tussen AA Gent en Club Brugge ook wel genoemd. Een duel waar menig supporter naar uitkijkt, een duel waar België deze week tweemaal van kan snoepen. In de Beker van België werd de heenmatch van de halve finales woensdag gewonnen door Club Brugge (0-1), maar op 2 maart krijgt AA Gent een herkansing. Morgen, amper vier dagen na de vorige confrontatie, staan beide ploegen alweer tegenover elkaar.

Don Bosco Zwijnaarde vs Kinderland Kortrijk

Wat ons vooral opvalt? Dat er bij beide ploegen een oud-leerling van Don Bosco tussen de lijnen staat. Matisse Samoise doorliep zijn middelbare schooltijd in Don Boscocollege Zwijnaarde en blinkt dit seizoen uit op het middenveld van AA Gent, Cisse Sandra wordt nu al de nieuwe parel van Club Brugge genoemd en speelde als 10-jarige nog in de schoolploeg van Kinderland Kortrijk. Maar wie zijn ze precies en wat weten ze op hun oude school nog van hen? We vroegen het aan twee oud-leerkrachten.

Fun Fact: ook de scheidsrechter van de bekermatch was een 'Don Boscogezicht', Nathan Verboomen was nog leerkracht LO in Don Bosco Haacht.

MATISSE SAMOISE (DON BOSCOCOLLEGE ZWIJNAARDE)

Matisse Samoise is amper 20 jaar oud, maar is nu al uitgegroeid tot een vaste waarde op het middenveld van AA Gent. Waar hij het vorig seizoen vooral moest hebben van enkele korte invalbeurten, staat Samoise intussen steevast in de basiself. Eind oktober wist hij zelfs te scoren in de topmatch tegen Racing Genk. Matisse volgde zijn secundair in Don Boscocollege Zwijnaarde, iets wat leerkracht Jean-Marie Alexander zich nog goed herinnert.

Matisse Samoise (tweede van rechts) met leerkracht Jean-Marie Alexander (tweede van links) tijdens de Salesiaanse Spelen van 2019. ©PGSi

"Ik kan heel veel vertellen over Matisse, maar ik zal het beperkt houden", lacht Jean-Marie. "Ik was in het eerste middelbaar titularis van Matisse. Ik zag hem acht uur per week op de schoolbanken. Matisse was niet de grootste van de klas, maar hij viel wel op door zijn enthousiasme. Hij was altijd goedlachs en vrolijk. In de klas, maar vooral tijdens het middagspel. Wanneer hij mocht 'sjotten' in het groene gras, bloeide hij volledig open."

Matisse maakte ook jarenlang deel uit van de schoolploeg van Don Boscocollege Zwijnaarde. "Tot het einde van zijn schoolcarrière hield hij dat vol", gaat Jean-Marie verder. "Ik herinner me de Salesiaanse Spelen van 2019 in Slovenië nog: Matisse en zijn boezemvriend Kobe Folens speelden alles en iedereen toen op een hoopje. Wat me vooral opviel, is dat Matisse kon blijven lopen. Hij stond nooit stil. Altijd vol overgave en passie. Zelfs wanneer we twee goals voor stonden, sprintte hij achter een bal aan om verder te spelen. Ongelooflijk!"

"Matisse is qua mentaliteit een voorbeeld voor velen" - Jean-Marie Alexander

"Maar Matisse is meer dan een topatleet. Ik heb nog steeds contact met hem en die nederigheid van toen is nog steeds aanwezig. Ondanks zijn succes is hij niet hautain geworden. Qua mentaliteit is hij een voorbeeld voor velen."

Cisse Sandra (kinderland kortrijk)

Amper 18 jaar, maar sinds dit jaar mag Cisse Sandra regelmatig meespelen met het A-team van Club Brugge. "De opvolger van Charles De Ketelaere" en "hij heeft een mooie toekomst voor zich", horen we regelmatig in de pers. Zo mocht Sandra dit seizoen bijvoorbeeld starten in de Champions League-wedstrijd tegen het sterrenelftal van PSG (met onder andere Lionel Messi, Neymar en Kylian Mbappé). Hij speelde toen bijna een uur. Cisse doorliep zijn lagere school in de Don Boscoschool Kinderland Kortrijk.

Cisse Sandra (rechts) aan het feest. Hij mag naar de Danone Cup in Brazilië en dat wordt ook op school uitbundig gevierd. © loh (Het Nieuwsblad)

"Als ik Cisse zijn rapport erbij neem zie ik 'touwspringen, werpen en vangen kunnen beter' staan. Ik vermoed dat hij daarom voor voetbal gekozen heeft", lacht Jan Maes, die in het zesde leerjaar de leerkracht van Cisse Sandra was. "Het hoogtepunt van Cisses loopbaan hier op school, was ongetwijfeld toen hij naar de internationale Danone Nations Cup in Brazilië mocht. We werden met onze school West-Vlaams kampioen voetbal en Cisse werd uitgekozen voor de nationale schoolploeg. We organiseerden voor zijn vertrek een groot themafeest op school."

"De bescheidenheid van Cisse siert hem het meest", gaat Jan verder. "Op school was dat ook al. Hij wist dat hij goed was in voetbal, maar straalde geen arrogantie uit en speelde bescheiden. Hij liet de rest meespelen en na een straffe actie bood hij iemand die minder goed was ook de kans om te scoren. Een opgewekte, blije en eenvoudige jongen."

"Zijn bescheidenheid siert Cisse het meest" - Jan Maes

"Eén van mijn collega's was onlangs op vakantie in Spanje en bracht een bezoek aan het trainingskamp van Club Brugge. Cisse maakte toen tijd voor een babbel met haar en vertelde hoe snel het wel niet allemaal gaat voor hem. Het is hem van harte gegund."

Woensdagavond viel Cisse Sandra tijdens de rust in bij Club Brugge, Samoise speelde de volledige match voor AA Gent. Benieuwd of onze 'Don Boscojongens' ook zondag speelminuten krijgen.