"Aan de vruchten herkent men de boom"

DSCF8925

Op 29 juli werd in Boortmeerbeek de jaarlijkse missionarissendag gehouden, een traditioneel gebeuren dat in juli 1972 het levenslicht zag in Jette. Toen kwamen talrijke salesiaanse missionarissen die op dat moment op verlof waren in België of die eerder in missielanden verbleven samen.

Vanaf 1977 kwamen zij jaarlijks op de laatste zaterdag van juli samen in de Missieprocuur te Boortmeerbeek. Al gauw sloten de Zusters van Don Bosco en familieleden zich bij hen aan. Familieleden van overleden missionarissen blijven nog steeds trouwe bezoekers. Rekening houdend met de onderbreking tijdens de covid-jaren, was het deze keer de 50e samenkomst. Ongeveer 80 personen namen eraan deel.

"Na het onthaal was het tijd voor de eucharistieviering", vertelt salesiaan Gerard Schoorl. "Voorganger was onze nieuw aangetreden provinciaal Bart Decancq, zijn medecelebranten waren Jos Gregoire en Michel Ruyters, de afscheidnemende en aantredende directeur van de Missieprocuur."

Na de eucharistie was er ruimschoots tijd om verhalen uit te wisselen en elkaar beter te leren kennen. "Op de binnentuin van de Missieprocuur stond een bamboestruik waarin foto’s van missionarissen waren geplakt", besluit Gerard. "Op de stam stond een afbeelding van Don Bosco met de tekst: 'Aan de vruchten kent men de boom'."