Algemeen Overste: "Een mand vol herinneringen"

Schermafbeelding 2023 12 19 om 15 48 11
Don Bosco wordt vergezeld door Mamma Margherita en haar typerende mand

Met het einde van 2023 in zicht richt de Algemeen Overste van de Salesianen van Don Bosco - en intussen ook kardinaal - Angel Fernandez Artime zich tot alle Don Boscowerkers wereldwijd. Hij verwijst daarvoor op een symbolische manier naar de mand die Don Bosco's moeder Mamma Margherita bijna altijd bij zich droeg.

"Mamma Margherita staat symbool voor eenvoud en zorgzaamheid", legt de Algemeen Overste uit. "Zoals zij altijd haar mand bij zich droeg, zo dragen wij allemaal onze eigen manden mee; manden vol herinneringen aan dit jaar. De mand van Mamma Margherita vertelt het verhaal van haar leven. Ze was gemaakt van riet en met veel zorg gevlochten. Mamma Margherita had er babykleertjes voor haar kleinkinderen, versgebakken broden en rein linnengoed in vervoerd."

Van linnengoed tot kledij

Toen Don Bosco en zijn moeder van Becchi naar Turijn trokken om straatkinderen te helpen, kreeg de mand echter een andere invulling. "Het linnengoed veranderde in overhemden en ondergoed voor de jongens en Mamma Margherita's trouwjurk werd het eerste altaarkleed voor de Pinardikapel en vervolgens een laken voor een cholerapatiënt", aldus Angel Fernandez Artime. "Toch was het mandje niet leeg, want het bevatte de geur van alle goede en mooie dingen uit haar leven."

We zouden allemaal zo'n mand moeten hebben
Angel Fernandez Artime

"Aan het einde van elk jaar zouden we allemaal zo'n mand moeten hebben", besluit de salesiaan. "In mijn mandje vond ik momenten van vreugde, maar ook ontmoetingen vol pijn en uitdagingen die me deden realiseren hoe kostbaar het leven is. Van reizen naar verschillende continenten tot ontmoetingen met jongeren in hun moeilijkste momenten ... Elk item in mijn mand draagt bij aan de rijke mix van ervaringen. Het verlies van mijn ouders was diep ingrijpend, maar bracht ook dankbaarheid voor hun leven. Als we naar de toekomst kijken, wens ik jullie zegeningen en hoop. Laten we samenwerken als Salesiaanse Familie om onze wereld te zuiveren van haat enverdeeldheid en te vullen met vrede en christelijke liefde."