Art of Faith: festival over de kunst van het geloven

Schermafbeelding 2024 05 02 om 10 41 36
Sfeerbeeld van het Art of Faith Festival 2023

Van 3 tot 5 mei 2024 trekken zo’n 1.500 christenen en ‘zoekenden’ van allerlei strekkingen opnieuw naar de prachtige site van de Sint-Bernardusabdij in Bornem. De tweede editie van het Art of Faith Festival belooft opnieuw een gevarieerd programma met bijzondere muziek-, kunst-, kinder- en tienerprogramma’s.

Er zijn veel thema- en nichefestivals, maar eentje rond ‘de kunst van het geloven’ bestond nog niet. Toch niet in ons land, want in onze buurlanden bestaan dergelijke festivals al jarenlang. Daarom besloot vzw HIA begin 2020 om een nieuw christelijk festival op poten te zetten. De pandemie strooide nog wat roet in het eten, maar in 2023 zag het Art of Faith Festival eindelijk het licht.

De eerste editie werd meteen een groot succes met meer dan 1.500 aanwezigen. En dus volgt er van 3 tot 5 mei 2024 een tweede editie. Muziek is de rode draad met internationale optredens van o.a. Elle Limebaer (UK), Good Weather Forecast (DE), Be Witness (FR) en Matthijn Buwalda (NL). Vanuit eigen land gaat onder meer het Brusselse gospelkoor PE Live, bekend van Belgium’s Got Talent 2021, het publiek verwennen.

Buitenbeentje

“We zijn ongetwijfeld een buitenbeentje in de festivalwereld”, vertelt organisator Jozef Stoffels. “Het Art of Faith Festival is een festival waar muziek en kunst je inspireren. We profileren ons als een christelijk festival, maar iedereen die ‘de kunst van het geloven’ wil ontdekken zal er zich thuis voelen.”

Naast muziek zijn er ook talloze workshops en een peuter-, kinder- en tienerprogramma voorzien. In de Art Zone is er een kunsttentoonstelling, die dankzij een samenwerking met de abdij van Bornem ook na het festival nog even te bezichtigen zal zijn. “Heel bijzonder is dat we naast popmuziek ook een klassiek concert met sopraan Louise Kuyvenhoven uit de Koningin Elisabethkapel op het programma hebben”, vertelt Stoffels.

Ontmoeting

Alles op het festival gebeurt in een ongedwongen en gezellige sfeer, met veel aandacht voor ontmoeting. Medeorganisator Thomas Vermeire: “We willen onze bezoekers bovenal een deugddoende tijd bezorgen, zodat ze geïnspireerd en bemoedigd naar huis gaan. Maar daarnaast besteden we ook veel aandacht aan het creëren van ontmoetingskansen. Zoals op elk festival kan je alles beleven met een groepje goede vrienden, maar we willen de festivalgangers ook de kans geven om nieuwe mensen te leren kennen, over generaties en (kerkelijke) grenzen heen. Daarom maken we actief ruimte voor uitwisseling en gezamenlijk gebed. Maar ook lekker eten of drinken hoort hier onlosmakelijk bij.” Vermeire besluit: “Ik heb zelf de ongelooflijke kracht en pracht van een christelijk festival mogen ervaren in het buitenland, en nu wil ik er alles aan doen om zoiets ook in België mogelijk te maken!”

Het Art of Faith Festival in Bornem start op vrijdagavond 3 mei 17u00 en eindigt op zondag 5 mei omstreeks 14u00. Voor het volledige programma en tickets kan je terecht op www.artoffaithfestival.be