Authentiek luisteren doet iets met spreker én luisteraar

Ed0f7b021c8664d800d5a78d04578983 XL 6t2e2mp

Zuster Alessandra Smerilli, zuster van Don Bosco, hoogleraar Economie aan de faculteit "Auxilium", is een van de twee salesiaanse zusters die deelnemen aan de huidige bisschopsynode. In deze vergadering merkt ze 'de grote liefde' van de Kerk voor de jongeren op. Deze liefde is verbonden met de wens om 'naar jonge mensen te luisteren' en 'Zijn Woord tot een verwarde wereld te spreken'.

IJver en enthousiasme doordringen de werkzaamheden van de synode, zelfs die van de kleine gespreksgroepen waar religieuzen voldoende ruimte voor discussie hebben gevonden. "Het onderwerp 'luisteren' is diepgaand bestudeerd: wanneer het authentiek is, verandert het zowel de spreker als de luisteraar," vertelt ze.

"Dit is een synode", vervolgt zuster Smerilli, "waarin de Kerk wil luisteren naar jongeren om zichzelf te vernieuwen op de vele terreinen waar ze niet met jongeren kan praten. Ze wil Jezus volgen, ze moet in staat zijn om Zijn Woord te plaatsen in onze een verwarde wereld. Een Kerk die in de wereld wil staan, moet niet alleen naar de schapen kijken die al thuis zijn maar ze moet ook - zonder haar missie of identiteit te verliezen - naar hen kijken die erbuiten leven.”

De debatten willen de schandalen rond misbruik in de Kerk niet omzeilen, maar ze willen oog hebben voor de jongeren en hun mogelijkheden: "Uit gesprekken blijkt dat het belangrijk is om een mooie en positieve kijk te hebben op jonge mensen ... Juist omdat de Kerk zich gewond voelt, kan ze naast hen staan die zij zelf gekwetst heeft", vult de zuster aan.

Wat de aanwezigheid van vrouwen in de Kerk betreft, zegt zuster Smerilli: "Het is vooral een kwestie van focus en participatie. Tijdens de synode wordt erover gesproken maar het echte thema is dat de Kerk minder Kerk is, en de mens minder mens, als ze niet zowel mannelijke als vrouwelijke ogen heeft."

Op de synode brengt zuster Smerilli ook een schat aan kennis en vaardigheden mee: "Als religieus, vrouw en econoom zou ik graag meer aandacht willen besteden aan economische kwesties met het oog op duurzaamheid. Er is inderdaad een vierde revolutie bezig, de digitale revolutie en we moeten zorgvuldig dit proces begeleiden zodat de persoon ook in een snel veranderende wereld centraal staat.

Zuster Smerilli hoopt dat de Kerk deze geestdrift ook na de synode kan aanhouden: "Als de werkzaamheden in deze stijl doorgaan, zullen er nieuwe ontmoetingen en dus ook nieuwe kansen groeien tussen jongeren en de Kerk."

Bron: ANS