Avondlezing rond Kapittel van de zusters in Groot-Bijgaarden

Hilde20 Bosmans eo1i15t

'Doe wat Hij u zeggen zal'. Dat was het thema van het 24ste Algemeen Kapittel van de Zusters van Don Bosco en dat was tevens het thema waarover zuster Hilde Bosmans onlangs kwam vertellen bij de Medewerkers in Groot-Bijgaarden.

"Het Kapittel was een jaar uitgesteld door corona, maar werd weliswaar voorbereid in de verscheidene gemeenschappen", klonk het tijdens de avondlezing. "172 deelnemers uit 97 landen, dat is geen sinecure. Tel daarbij nog de coronamaatregelen, waaronder een quarantaine en een verbod om het domein te verlaten, dan kan je je indenken dat het geen gewoon doen was."

Nieuwe Overste en raad
Verder vertelde zuster Hilde Bosmans wat er inhoudelijk zoals besproken werd op het Kapittel. "De deelnemers gebruikten als methode de 'herkennen-interpreteren-kiezen', een variant op 'zien-oordelen-handelen' van Kardinaal Cardijn. Eén van onze taken was het verkiezen van een nieuwe Algemene Overste. Het was onder voorzitterschap van Don Chavez dat de tiende opvolgster van Maria Mazzarello, de Italiaanse zuster Chiara Cazzuola verkozen werd. Er werd ook een Algemene Raad gekozen. Het meest verrassende moment van het kapittel was het onaangekondigde bezoek van Paus Franciscuis. Bij de conclusies stipte men drievoudig streefdoel aan : de vorming, de missionaire synodaliteit en de integrale ecologie."

Het werd een boeiende avond voor de Medewerkers van Groot-Bijgaarden, die tevens een blij terugvinden was na corona.