Bart Decancq officieel aangesteld als provinciaal

Aanstelling Bart 30
Bart wordt gefeliciteerd door regionaal don Roman Jachimowicz

Op zaterdag 1 juli 2023 werd salesiaan Bart Decancq officieel aangesteld als provinciaal van de Salesianen van Don Bosco. Tijdens een viering in salesiaanse stijl werden de nodige documenten ondertekend onder goedkeurend oog van don Roman Jachimowicz, regionaal van de regio Centraal- en Noord-Europa en lid van de Algemene Raad.

Tijdens de eucharistieviering waren de 300 genodigden getuige van de aanstelling van Bart als nieuwe provinciaal. In de aansluitende academische zitting werd uittredend provinciaal Wilfried Wambeke in de bloemetjes gezet en werd het curriculum van Bart besproken. De viering werd opgeluisterd met prachtige muziek van Floris and the Flames. Floris is oud-leerling van Don Bosco Hechtel en vergaarde als violist al internationale bekendheid.

Aanstelling Bart 01
Provinciaal Bart Decancq (rechts) met uittredend provinciaal Wilfried Wambeke (links)

Mooie jaren

Voor Bart begint nu een periode van 6 jaar waarin hij als provinciaal de salesiaanse provincie Vlaanderen-Nederland zal leiden. Hij blikt alvast even terug op zijn afgelopen 44 jaren als salesiaan. "Al snel werd duidelijk dat mijn geluk bij de salesianen lag", aldus Bart. "In mijn verschillende opdrachten kon ik dankzij heel wat medebroeders en Don Boscowerkers leren en ondervinden wat een salesiaans leven is ten dienste van jonge mensen."

"De studiejaren theologie, verantwoordelijkheid krijgen in de Kaderschool en mijn periode bij de Wijkspeelpleinen van Leuven waren van onschatbare waarde. Ik kreeg de kans om mijn master te behalen in Rome en kreeg er les van de groten uit de Don Boscowereld: Pietro Stella, Pietro Braido, Jacques Schepens en anderen die ons kritisch en toekomstgericht leerden wie Don Bosco was, wat hij voor ogen had en hoe zijn opvoedingsstijl heel actueel blijft. Het waren mooie jaren met de jongeren van het oratorio in Rome."

Reeds geoefend als kind

Na vele jaren in een leidinggevende functie (o.a. als gedelegeerd bestuurder van het Don Bosco Onderwijscentrum en als schooldirecteur in Don Bosco Kortrijk en Don Bosco Hechtel), staat nu een volgende uitdaging te wachten. "Als kind speelde ik vaak schooltje met mijn broers en zussen. Mijn zussen waren de leerlingen, mijn broer Hans de leerkracht en ik was directeur. Dat was de voorwaarde, anders deed ik niet mee", vertelt Bart met een kwinkslag. "Directeur ben ik intussen reeds geweest, maar provinciaal... Dat oefende ik nog nooit."

Aanstelling Bart 06
De Saviokerk in Dilbeek zat helemaal vol

Vertrouwen

Toen Bart op 12 december 2022 een berichtje kreeg van regionaal don Roman Jachimowicz wist hij reeds hoe laat het was. "Toen de Algemeen Overste mij meteen daarna meedeelde dat - na de consultatie bij de medebroeders en overleg binnen de hoofdraad – ik de volgende provinciaal zou worden, dacht ik aan de voorbije jaren van gelukkig salesiaan-zijn met de steun van medebroeders en zovelen. De berichten die mij het meest raakten, waren van medebroeders die schreven: ‘Dankjewel dat je deze taak wil opnemen’. Met steun van mijn medebroeders, de familie, de Salesiaanse Familie en de beweging rond Don Bosco wil ik deze taak opnemen en met de vele geëngageerde mensen in Vlaanderen en Nederland de bezieling van Don Bosco levendig houden. Dank voor het vertrouwen, jullie steun en gebed!"

Assistentie

Om het over de toekomst te hebben, is het nog wat vroeg, maar toch schuift Bart al één begrip naar voren. "Het zal even tijd vragen om mij in te werken in de nieuwe taak en geleidelijk aan moeten we de uitdagingen voor de toekomst aanpakken. Maar ik heb alle vertrouwen in ons werk. We hebben een salesiaans kenmerk dat we nooit mogen verloochenen: de ‘assistentie’; in hartelijkheid mensen nabij zijn. Een betrokken nabijheid, bereikbaar en ontvankelijk zijn. Het gaat er niet om hoe wij het meeste uit onze medewerkers en onze leerlingen halen, maar wel hoe we het beste uit hen naar boven halen. Welke (familie)sfeer we moeten creëren opdat zij op hun best kunnen zijn? Aanwezig en bereikbaar zijn!"

We wensen Bart alle succes in zijn opdracht als provinciaal.

Aanstelling Bart 13
Oud-leerling Floris Willem verzorgde de muziek met zijn band Floris and the Flames

Auteur: Tim Bex