Dat deze zomer anders is dan andere, ondervinden we allemaal. En zo ook de Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen. De animatoren zetten zich in om kinderen een veilige, gezonde maar toch leuke tijd te kunnen geven deze zomer, natuurlijk zich steeds houdend aan de strikte jeugdwerkregels.

Na de verlossende woorden dat de jeugdwerkzomer kan doorgaan, begon het pas: bubbels, circulatieplannen, materiaal ontsmetten… allemaal zaken waarmee de animatoren van de Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen plots mee geconfronteerd werden. Maar nu de zomervakantie al bijna halfweg is, blijkt dit toch allemaal goed te werken. En dat is alleen mogelijk dankzij de enorm harde inzet van de animatoren. Dankzij hen kunnen iedere dag honderden kinderen zich zorgeloos amuseren. Zelfs met naleving van de strikte regels.

“Het is ongelooflijk hoe snel animatoren zich hebben aangepast aan alle regels en afspraken. Hun veerkracht is enorm,” zegt Tim Van Wambeke, stafmedewerker speelpleinen van Jeugddienst Don Bosco. “Het is bewonderingswaardig om te zien hoe hard iedereen ervoor gaat. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een leuke zomer voor de kinderen, en de animatoren.”

Om alle animatoren te bedanken is er op 30 juli 2020 de “Dag van de Animator”. Want tijdens deze uitzonderlijke zomer laten animatoren hun kracht extra hard zien. Dit initiatief, dat Jeugddienst Don Bosco mee organiseert, vestigt de aandacht op het feit dat animator zijn meer dan een fulltime job is, zeker deze zomer met alle nieuwe regels waar extra aandacht aan besteed moet worden. De meeste animatoren krijgen hiervoor geen financiële vergoeding. Dat verwachten ze ook niet, maar een extra schouderklopje, een oprechte ‘dank-u-wel’, een leuke tekening of een extra applaus deze zomer zou hen zeker eens deugd doen.

Wat er ook gebeurt, alle animatoren op de speelpleinen Don Bosco Oud-Heverlee, Groene Zone, Kinderland, De Mirkens, Heidevreugde, Don Bosco Halle, Raccoon en vakantiewerkingen Imago en Akindo gaan er steeds volledig voor. Want samen spelen met kinderen en hen de zomer van hun leven bezorgen, daar draait het uiteindelijk allemaal om. En als dat af en toe wat extra inspanning vraagt, dan is dat maar zo. Want de voldoening die het jou en de kinderen achteraf geeft, is onbetaalbaar.