Bedevaart Maria Hulp der Christenen in Oud-Heverlee

Schermafbeelding 2024 05 10 om 10 21 21
In mei gedenkt de Salesiaanse Familie verschillende (salesiaanse) heiligen

Mei is traditioneel een maand met heel wat feesten en feestdagen en voor de Don Boscofamilie komen daar zelfs nog een aantal feestdagen bij. We gedenken namelijk verschillende (salesiaanse) heiligen zoals Domenico Savio, Maria Mazzarello en Maria Hulp der Christenen, de patrones van de salesiaanse familie.

Daarnaast is mei is ook de Mariamaand en traditioneel staan er dan heel wat bedevaarten op het programma. Zo gaat er vanuit Vlaanderen bijvoorbeeld een groep naar Turijn. Ook Don Bosco Oud-Heverlee heeft een jarenlange traditie om een bedevaartweekend te organiseren. "Deze zal dit jaar ook doorgaan in onze kapel tijdens het weekend van 25 en 26 mei", vertelt Wilfried Meert. "Op zaterdagavond om 18.30 uur en zondag om 11 uur. We gaan naar Maria Hulp omdat we weten dat zij ons begrijpt. We worden er stil en steken een kaarsje aan en leggen onze intenties bij haar neer. Kan je niet langskomen, dan kan je ook een noveenkaars of een misintentie aanvragen. Een misintentie kost 10 euro. Je kunt ons ook vragen om in onze kapel een noveenkaars aan te steken voor jullie intentie. Deze kaars kost 5 euro. Als jullie een overschrijving doen (dat kan op rekeningnummer BE11 4314 8170 0148 van Don Bosco Oud-Heverlee), gelieve er dan duidelijk bij te vermelden waarvoor deze bestemd is."

De rol van Maria

Don Bosco, onze stichter, had een bijzondere devotie voor Maria Hulp der Christenen. "Rond zijn negende levensjaar kreeg hij een droom waarin hij zag hoe Maria samen met de eucharistie en de paus het schip van de Kerk door woelige wateren leidt", legt Wilfried uit. "Een aantal schepen kwamen opzetten om het schip van de Kerk te doen kapseizen, maar het zeilschip dat de Kerk voorstelt was verbonden met stevige ketenen aan twee pilaren die hoog boven de golven uitstaken. Op de hoogste pilaar troont de eucharistie, op de andere pilaar staat Maria. De aanwezigheid van deze ‘pijlers’ maakte dat de hevige stormen en de aanvallen van de kleine scheepjes de Kerk niet deerden. Later zal Don Bosco de zusters 'Dochters van Maria Hulp der Christenen' noemen. In Turijn, het aanvankelijke werkveld van de salesianen, staat het voornaamste heiligdom: de basiliek Maria Auxiliatrice. Ook in Rome staat een basiliek die is toegewijd aan de Hulp der Christenen."