Bemoedigende tips voor ouders tijdens deze coronacrisis

Mama sle8qaa

Heel wat ouders voelen zich tijdens deze coronacrisis verscheurd tussen gezin, baan en huishouden. Het is des te belangrijker om nu en dan eens uit het hamsterwiel te komen en nieuwe moed te putten.

Veel volwassenen weten het al van kinds af aan: wie fouten maakt, zal de gevolgen dragen. Dit moedigt een zelfkritische houding aan. Ouders zien daarom meestal wat er niet goed gaat met hun opvoeding of in het dagelijkse gezinsleven, maar ze vinden het moeilijk om hun eigen sterke punten in te zien. Daarom bundelen we enkele tips om de moed erin te houden.

1) Kijk positief naar jezelf
Wat vind je leuk aan jezelf als moeder of als vader? Het hoeft niets groots te zijn. Het dagelijks leven bestaat namelijk uit veel kleine dingen die snel uit het oog worden verloren. Maar die dragen vaak aanzienlijk bij aan een prettige sfeer in het gezin. Misschien ben je wel een geweldige lezer voor het slapengaan? Of een goede luisteraar voor de zorgen van uw kinderen?

2) Moedig jezelf aan
Het moedigt aan om respectvol te kijken naar wat als vanzelfsprekend wordt beschouwd, vooral in crisistijd. Aandacht besteden aan iemands capaciteiten is belangrijk voor het gevoel van eigenwaarde. Het kan goed zijn om je te concentreren op sterke punten in plaats van te zitten worstelen met zwakke punten.

3) Neem anderen mee aan boord
Zelfverheerlijking – heel wat volwassenen hebben er moeite mee. Iedereen die het moeilijk vindt om zichzelf positief als moeder of vader te zien, kan anderen vragen om dat te doen. Vraag een goede vriend ​​om een ​​beoordeling: “Welke kwaliteiten waardeer je in mij als moeder of vader?” Laat het hen opschrijven. Dan kun je de bemoedigende woorden keer op keer lezen.

4) Aanmoediging is essentieel
Niet alleen voor ouders, maar ook voor kinderen is aanmoediging ontzettend belangrijk. Door aanmoediging leren ze hun eigen sterke punten te waarderen en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Geloof in iemands capaciteiten, merk op wanneer iemand iets nieuws probeert of vooruitgang boekt. Overigens: aanmoediging is vooral belangrijk voor kinderen als er iets niet zo goed is gegaan. Wanneer ze vastlopen met een taak of wanneer ze een fout hebben gemaakt.