Een leerling en een leerkracht aardrijkskunde nemen het woord.

Stephanie Verplaetse, Leerkracht aardrijkskunde Don Bosco Zwijnaarde

Als leerkracht aardrijkskunde kun je niet aan de klimaatverandering omheen. Collega’s en leerlingen vragen me af en toe of de klimaatopwarming wel écht een probleem is. Tegenwoordig hoef je deze vragen als aardrijkskundige niet meer alleen te beantwoorden. Media, politici en een handvol belangengroepen doen dit graag in jouw plaats. En net dat is link voor leerlingen: iedereen is ‘klimaatexpert’ en wat de media brengt, zal wel waar zijn. Als school is het onze eerste taak om leerlingen en leerkrachten op een correcte en bevattelijke manier de nodige wetenschappelijke kennis bij te brengen. Enkel zo kunnen ze informatie in het juiste perspectief plaatsen en correct beoordelen. En het mag zelfs ietsje meer zijn: we moeten onze leerlingen motiveren om na te denken over oplossingen voor de klimaatverandering. Daarom organiseren we elk schooljaar verschillende projecten zoals lezingen door klimaatonderzoekers van de Universiteit Gent, workshops met Goodplanet Belgium en zelfstandig werk over CO2-uitstoot. Op onze school zingen jong en oud samen het klimaatlied Do it now! Zo proberen we jongeren kennis bij te brengen en hen op maatschappelijke uitdagingen voor te bereiden.

Merel, Leerling Don Bosco Groot-Bijgaarden

We leren elk jaar over het klimaat, dat het steeds slechter gaat, wat de gevolgen zijn, hoe de natuur werkt... Miljoenen mensen, planten en dieren gaan dood aan de teloorgang van het klimaat. Die feiten bestuderen we in meerdere vakken onder het motto: “school is onze toekomst”.

Papiertjes in de vuilnisbak gooien, met de fiets naar school, plastic vermijden, ... Het volstaat niet en iedereen weet dat. Helpt het om te gaan betogen? Misschien. Tot vandaag was betogen iets van volwassenen, nu komen de jongeren op voor wat ze willen. Twee jonge meisjes namen het initiatief, ik vind dat fantastisch! We kwamen met tienduizenden jongeren op straat, stuk voor stuk bang voor ònze toekomst.

De regering is egoïstisch tegenover de natuur. Ik heb het gevoel dat onze bestuurders hun postje belangrijker vinden dan de plek waar iedereen op woont. Toch zijn ze onze enige kans om de situatie te verbeteren. Ik hoop dat ministers hun ogen openen voordat het te laat is. Zo kan die éne spijbeldag voor een stukje ons leven hebben gered. Want wat is het alternatief?

Bron: Don Bosco Vlaanderen 2019/2