Bijbelverhalen op Instagram: "Vaarwel! Hij is naar de hemel"

Instagramstories h51mzge

De lessen boeiend houden in deze digitale wereld? Niet evident. Dat besefte ook leerkracht Virginie van Don Boscoschool Kinderland Kortrijk. Daarom besloot de godsdienstlerares beide werelden te combineren, met een leuk resultaat als gevolg.

“De leefwereld van onze jongeren wordt voor een groot stuk gekleurd door sociale media”, legt Virginie uit. “Het is dan ook beter om deze op een positieve manier te integreren in het onderwijs. Op die manier leren kinderen en jongeren nadenken over beelden en woorden. Op die manier verwerken ze de inhoud van de les en worden hun mediaskills ook getraind. Daarnaast groeit hun bewustzijn in verband met sociale media.”

Emmaüsverhaal op sociale media
Dus ging Virginie eens piepen bij een collega. “Een collega in een middelbare school had al een idee om met Instagram aan de slag te gaan. Zij creëerde een echte account om het verhaal van Beatrijs aan haar leerlingen te vertellen. Ik ging met dat idee aan de slag. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar kregen eerst een fictieve Instagramstory van Andreas over het Emmaüsverhaal, daarna moesten ze een soort van vervolgstory maken over Hemelvaart of Pinksteren.”

“Canva is daar het ideale (gratis) platform voor. Als je een leerkrachtenaccount aanvraagt, kan je immers alles pro-tools gebruiken en je kinderen laten deelnemen via je klas. Ik maakte een template en gaf de kinderen de startstory, waarna ze ze in duo’s aan de slag gingen. Fantastisch wat kinderen realiseren! En… je merkt onmiddellijk dat ze zich de verhalen veel beter eigen maken.”

Benieuwd naar de creaties van de leerlingen? Bekijk dan de foto's hieronder.