Bijeenkomst voor salesiaanse directeurs te Ranst

Adult 3368246 1920 k5iujr0

De Geest van God waait als een wind” was het lied waarmee de salesiaanse directeurs die in Ranst afspraak hadden op 8 en 9 mei voor een directeursvergadering, een aanzet gaven. Toen ik het domein in Ranst binnenreed, zaten al enkele ambtgenoten onder de imposante den op het middenplein even uit te blazen na het fileleed. En als je dan een moment tot rust kan komen zoemen vervelende muggen rond je oren en ze bleven de zoetbloedige directeurs lastig vallen. Gelukkig, toen was het koffietime.

De aanstaande bisschoppensynode van oktober 2018 was de rode draad van ons samenkomen. Door een nieuw synodaal traject over het thema: “Jongeren, geloof en het onderscheiden van roepingen” wil de Kerk nagaan hoe ze jongeren beter kan oriënteren om de eigen roeping een plaats te geven. Daarvoor wil ze jongeren bevragen en beluisteren om de stem te horen van de Heer die vandaag nog te horen is. Vroeger moest ook Samuel geholpen worden om het herhaald roepen te leren verstaan. Annelien Boone was onze gast van de avond. Zij is directeur van IJD (jongerenpastoraal Vlaanderen) en vertegenwoordigde van 19 tot 24 maart de Belgische jongeren tijdens de presynode in Rome. Zij is het best geplaatst om duiding en achtergrond te geven van de aanstaande synode. Annelien sprak op die presynode in naam van alle Europese jongeren en de knuffel die zij achteraf kreeg van de paus haalde zelfs de pers. Haar inzichten gaven een goed beeld van de verwachtingen van jongeren met betrekking tot geloof, Kerk en roeping.

Ondertussen was ook Frank D’Hondt, godsdienstleraar van Don Bosco Zwijnaarde, gearriveerd. Hij had zich een lesuur laten vervangen om op zijn manier het verhaal te kunnen brengen over de jongeren in onze werken. Frank is als lesgever een ervaren rat en zijn aanpak bezorgt wel eens gensters maar hij roept jongeren op en doet ze nadenken. Dat deed hij ook bij deze groep van directeurs. Boeiend, verwonderend, uitdagend… het zijn woorden die passen bij zijn verhaal. En op zijn vraag wat ons als quote het meest bijblijft, had ik genoteerd: “Luister, en er zal naar u geluisterd worden”.

De tweede dag van zo’n directeursvergadering handelt dan meestal over wat er in ons dagelijks leven gebeurt en hoe het leven er is. In gespreksgroepen reflecteerden we over de jongeren rond onze gemeenschap en luisterden we als collega’s naar elkaar om de inzichten mee te nemen om ze verder in onze eigen gemeenschap te sprake te brengen. Er is altijd huiswerk en thuiswerk en dat was deze keer niet anders.