Bijna de helft van dak- en thuislozen in Vlaanderen jonger dan 25 jaar
Bijna 20.000 mensen in Vlaanderen hebben momenteel geen dak boven het hoofd of geen plek die ze hun thuis kunnen noemen. Dat blijkt uit een nieuwe telling van dak- en thuisloze personen die gerealiseerd werd door de KU Leuven en de Koning Boudewijnstichting. Bijna de helft van hen is jonger dan 25 jaar.
In heel Vlaanderen wordt het aantal dak- en thuislozen geschat op ongeveer 20.000 mensen. Zo’n veertig procent is jonger dan 25 jaar, onder wie bijna 6.000 kinderen. “Maar de meeste minderjarigen verblijven in tijdelijke woningen of bij vrienden en familie en niet op straat”, zegt Koen Hermans, promotor van het onderzoek en verbonden aan het Lucas-instituut van de KU Leuven..
De globale cijfers
- In Vlaanderen zijn naar schatting 19.479 personen dak- en thuisloos: 13.533 volwassenen en 5.946 kinderen (30,5%)
- In Wallonië zijn naar schatting 19.055 personen dak- en thuisloos: 14.342 volwassenen en 4.713 kinderen (24,7%)
- In de Duitstalige Gemeenschap zijn 192 personen betrokken, 131 volwassenen en 61 kinderen (31,7%)
- Het percentage minderjarigen onder begeleiding van hun ouder(s) ligt gemiddeld op 27,7%. Deze kinderen zijn direct betrokken bij de woonsituatie van hun ouders. Ze vertoeven voornamelijk in opvang of tijdelijk verblijf (42,3%), bij familie en vrienden (27,6%), in woningen met dreigende uithuiszetting (13,6%). Ook al slapen ze niet op straat, toch is hun leefsituatie zeer onstabiel.
Opvallende vaststellingen
- 'De' dakloze persoon bestaat niet. De tellingen doorbreken het stereotype beeld van een alleenstaande man met verslavingsproblematiek.
- De tellingen brengen niet alleen de dakloze maar ook thuisloze personen in beeld: al deze personen hebben in gemeen dat ze uitgesloten worden uit de woonmarkt.
- 'Zichtbare dakloosheid' vormt slechts het topje van de ijsberg. Het slapen op straat, in de noodopvang of in een niet conventionele ruimte (tent, wagen, kraakpand, …) is een realiteit in België. Hoewel dit vooral het geval is in de grote steden, zien we dit fenomeen overal.
- De grootste groep personen overnacht noodgedwongen bij vrienden of familie – een fenomeen dat vaker vrouwen en jongvolwassenen treft.