Brief van de provinciaal - februari 2024

Bart Decancq
provinciaal Bart Decancq

Provinciaal Bart Decancq geeft in zijn maandelijkse brief een update over het reilen en zeilen van de Don Boscobeweging in Vlaanderen en Nederland. In deze brief heeft hij het onder meer over de Droomdag van afgelopen weekend en over het Provinciaal Kapittel dat morgen in Torhout van start gaat.

Beste medebroeders
Beste vrienden van Don Bosco

We hebben pas het Don Boscofeest achter de rug en we zijn getuige geweest dat het vuur van Don Bosco nog steeds verder gaat. Dank aan Don Bosco Media, DBV&A en Bosco Base om ons mee te nemen naar verschillende plaatsen in onze salesiaanse provincie waar Don Bosco verder leeft in de inzet van velen. Mocht je een aflevering gemist hebben dan kan je ze via deze link opnieuw bekijken. In het Don Bosco Magazine worden de komende edities nog andere werken in de kijker gezet. Blijf het vuur zeker verder verspreiden door elkaar te leren kennen en ervaringen te delen.

Op zaterdag 11 februari 2024 waren er een 70-tal deelnemers voor de Droomdag over de jaarspreuk van 2024: De droom die doet dromen. De foto’s van de dag komen op de website. Centraal staat de vraag hoe Gods Geest ons vandaag inspireert en uitdaagt om op een dynamische manier trouw te zijn aan onze roeping als leden van de beweging die vanuit Don Bosco ontstaan is. Een beweging die vooral de jonge mensen die geen droom hebben met hun leven, een toekomst kan bieden.

Dit is ook de inzet van ons 22ste Provinciaal Kapittel dat doorgaat van 14 – 17 februari 2024. Met 35 deelnemers zijn we samen in Groenhove te Torhout om na te denken over de kwaliteit van ons leven als religieuzen en over de toekomst van onze salesiaanse provincie Vlaanderen-Nederland. Deze twee elementen zitten in de titel van dit Provinciaal Kapittel én van het Algemeen Kapittel van 2025: Gepassioneerd door Jezus Christus, toevertrouwd aan jongeren. Aan verschillende religieuze gemeenschappen werd gevraagd ons kapittel met hun gebed te ondersteunen. Dankjewel ook aan elk van jullie om de komende dagen te bidden dat Gods Geest ons mag leiden en inspireren. Op de nieuwspagina van onze website houden we jullie op de hoogte van dit belangrijk gebeuren voor onze provincie. Volgende week valt het eerste Don Bosco Magazine van 2024 op de mat!

Personalia

Vandaag 13 februari wordt onze medebroeder Tonny HEEREN gevierd. Hij heeft de leeftijd van 100 jaar bereikt en dus een ideale gelegenheid om hem in Schiedam te danken voor wie hij is voor medebroeders en vrienden. Een wens kan nog steeds op: tonnie.heeren@donbosco.nl

Medebroeders die ziek zijn

  • Désiré SILVERANS (Groot-Bijgaarden / Heverlee) is enkele jaren geleden na een ziekenhuisopname verhuisd naar het WZC in Heverlee. Omdat het voor de gemeenschap van Groot-Bijgaarden niet eenvoudig is om Désiré op te volgen, zal hij voortaan tot de gemeenschap van Oud-Heverlee behoren. Vanuit die gemeenschap kan men korter op de bal spelen om hem te begeleiden.
  • René DARCIS (Sint-Pieters-Woluwe/Peer) is al meer dan een maand in het Mariaziekenhuis van Pelt. Er blijven problemen met de longen en ook het eten is moeilijk door slikproblemen.
  • Jan VAN HUYNEGEM (Groot-Bijgaarden) is voor enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. Na een geplande controle diende hij er te blijven omdat zijn algemene toestand de laatste weken erg verzwakte. Misschien is een opname in een WZC in de toekomst wel aangewezen.

Opgenomen in Gods liefde tot altijd

  • Op 7 januari 2024 overleed onze medebroeder Guido TIELEMANS (Sint-Pieters-Woluwe / Heverlee) op 84-jarige leeftijd. De afscheidsviering vond plaats in Hoboken waar Guido vele jaren pastoor is geweest.
  • Op 16 januari overleed op 73-jarige leeftijd mevrouw Lydia MEIRLAEN, schoonzus van onze medebroeder Adelin VERKERKEN (Sint-Denijs-Westrem)
  • - Op 22 januari 2024 stierf Jozef PROVOOST, broer van onze medebroeder Stan (Sint-Denijs-Westrem). Hij werd 93 jaar.
  • Op 2 februari 2024 is Berry HEEREN vredig overleden op 98-jarige leeftijd. Berry is de broer van onze medebroeder Tonny HEEREN (Schiedam).
  • Op 12 februari 2024 overleed onze medebroeder Stan PROVOOST (Sint-Denijs-Westrem). De laatste jaren droeg Stan de ziekte A.L.S. met heel veel moed en geloof. Eind december verhuisde hij naar het WZC in Sint-Denijs-Westrem om er de nodige zorgen te kunnen krijgen. Hij is stilletjes van ons heengegaan.

Ik wens jullie een mooie veertigdagentijd. Een tijd om stil te staan bij onszelf, bij onze relatie tot God, de band met de anderen en de schepping.

Auteur: Bart Decancq, provinciaal