Brief van de provinciaal - januari 2024

Bart Decancq
provinciaal Bart Decancq

Provinciaal Bart Decancq geeft in zijn maandelijkse brief een update over het reilen en zeilen van de Don Boscobeweging in Vlaanderen en Nederland. In deze brief heeft hij het onder meer over de droomdag van 10 februari en de campagne 'het vuur van Don Bosco', die samenwerking tussen Don Bosco-organisaties wil versterken.

Beste medebroeders
Beste vrienden van Don Bosco

Het zou een ongeschreven regel zijn dat je tot 15 januari nieuwsjaarswensen mag uitwisselen. De meeste nieuwjaarsrecepties zijn dan achter de rug en de wensen en goede voornemens werden uitgewisseld. Hopelijk gaven ze voldoende inspiratie om het jaar geïnspireerd en positief te beleven. Vanuit het salesiaanse nieuwsagentschap ANS werd een jaaroverzicht 2023 gemaakt dat je hier kan bekijken.

Het jaarthema / de Strenna van de congregatie voor 2024: De droom die doet dromen, roept ons op om hoopvol naar de toekomst te kijken. We kunnen als salesiaanse beweging onze dromen herkennen in wat hij droomde voor jonge mensen. “Wat je aan de kleinsten hebt gedaan, dat heb je aan Mij gedaan”, zei Jezus en dat stond Don Bosco voor ogen als hij die droom concreet vorm gaf. Daarom moeten wij zoeken hoe we dit kunnen waarmaken in onze samenleving vandaag en morgen. Het gaat niet om een soort dromerigheid waarbij we met het hoofd in de wolken leven. Een droom die doet dromen, vraagt veel inzet en vastberadenheid. Dit is ook de inzet van ons Provinciaal Kapittel dat doorgaat van 14 – 17 februari 2024. Hoe beleven wij ons salesiaan-zijn en hoe willen we in de toekomst met alle betrokkenen die droom van Don Bosco verder vorm geven? Intussen hebben we vanuit Rome de voorbereidende documenten ontvangen met vragen over de structuur van de congregatie. Dit behandelen we op de tweede sessie van het PK op 13 april 2024.

Droomdag over de Strenna

Deze week nemen Eric Haelvoet en het echtpaar Cora Olsthoorn en Paul Snoeren deel aan de Spiritualiteitsdagen in Turijn. Vanuit deze ervaringen zullen zij de Strenna toelichten op de Droomdag van 10 februari 2024 in Oud-Heverlee. Hier kan je het programma vinden en het mailadres om in te schrijven. We hopen velen uit de salesiaanse beweging te mogen verwelkomen voor een inspirerende dag! Jos Claes vertaalde het boekje van Andrea Bozzolo met een theologische lezing van de droom van Don Bosco. Je kan een exemplaar bestellen via provincialaat@donbosco.be.

Het vuur van Don Bosco: vlam jij mee?

Deze zomer staan de Olympische Spelen op het programma en dan denk je vanzelf aan de olympische vlam. Bij Don Bosco hebben wij echter ons eigen vuur. Een vuur dat brandt in al onze organisaties, een gedachtegoed dat blijft leven. Van scholen tot hulpverleningsorganisaties, van speelpleinen tot internaten en van salesianen en zusters tot een internationale ngo: de Don Boscobeweging in Vlaanderen en Nederland is groter dan je denkt! Daarom bundelen verschillende diensten de krachten om zo het vuur van Don Bosco te verspreiden en te tonen wat voor prachtig werk er bij Don Bosco verricht wordt.

Gedurende de 9 dagen voor het Don Boscofeest (vanaf 22 januari) toont Don Bosco Media – in samenwerking met Don Bosco Vorming & Animatie, Bosco Base en Don Bosco Werken Nederland – in 9 video’s hoe Don Bosco in verschillende organisaties verder leeft. Ook in het Don Bosco Magazine zal de rubriek ‘het vuur van Don Bosco’ vanaf komende editie terug te vinden zijn.

Vlam jij mee? Dat kan door tijdens de Don Bosconoveen de video’s in je gemeenschap of organisatie te vertonen en deze campagne op verschillende manieren mee te ondersteunen. Meer informatie vind je via deze link. Dank om deze link te delen in jouw gemeenschap, organisatie ...

Activiteiten

Naar jaarlijkse en goede gewoonte ben je van harte welkom op de Dag van het Godgewijde Leven op vrijdag 2 februari 2024 te Scherpenheuvel. Inschrijven kan bij wilfried.meert@donbosco.be.

Medebroeders die ziek zijn

  • René Darcis (Sint-Pieters-Woluwe/Peer) is al enkele dagen in het ziekenhuis te Pelt. Hij is nagenoeg hersteld van een longontsteking, maar de grootste zorg nu zijn de ernstige hartproblemen. De onderzoeken lopen nog.
  • Jef Schops (Sint-Pieters-Woluwe/Heusden-Zolder) is genezen van zowel corona als van een longontsteking. Met zijn rollator kan hij terug behoorlijk stappen. Hij kon echter niet meer terug naar zijn serviceflat en op 15 januari ging hij naar kamer 6 in het wzc Bocasa, waar ook zijn serviceflat was.
  • Stan Provoost (Sint-Denijs-Westrem) is sinds 27 december 2023 opgenomen in het wzc Zonnehove te Sint-Denijs- Westrem waar ook Karel Eyckmans verblijft. Het was niet meer mogelijk voor Stan in de gemeenschap de nodige zorgen te garanderen.
  • Jef Lannoo (Sint-Denijs-Westrem) verblijft, om terug op krachten te komen, sinds 12 december 2023 in het wzc Zilvermolen te Zwijnaarde.
  • Wilfried Meert (Oud-Heverlee) ondergaat in april een ingreep om de kanker verder te bestrijden. Maar eerst loopt de immuuntherapie nog een kleine drie maand verder.

Opgenomen in Gods liefde tot altijd

Op 30 december 2023 zat de kerk van Hechtel bomvol voor de afscheidsviering voor Pol FEYEN. Tijdens een ingetogen eucharistieviering sprak de familie en de salesianen hun grote waardering en dankbaarheid uit voor wat Pol betekende voor de mensen in Vlaanderen en in Congo. De provincie van Congo Kinshasa heeft een aangrijpend filmpje gemaakt van de uitvaartdiensten in Kinshasa. Je kan het bekijken via deze link.

Op 20 december 2023 overleed in Wijchen onze medebroeder Bert VAN BALKOM. Halfweg vorig jaar werd bij Bert een uitgezaaide kanker vastgesteld. Men heeft Bert nog een aantal maanden wat comfort kunnen bieden, maar de ziekte bleef zich doorzetten. Na de afscheidsviering in Wijchen werd Bert begraven op het kerkhof van Nijmegen.

Op 7 januari 2024 overleed in Heverlee onze medebroeder Guido TIELEMANS. Na de CVA die hem vorig jaar in juli getroffen had, leek er nog even beterschap maar de laatste weken ging zijn gezondheid snel achteruit. Wij hebben vorige week afscheid genomen in de kerk van Hoboken waar Guido jarenlang actief was geweest als pastoor. Guido is begraven bij andere medebroeders op het kerkhof van Hoboken.

Auteur: Bart Decancq, provinciaal