Brussels feestjaar officieel geopend in Sint-Pieters-Woluwe

FB IMG 1702223324365
Vertegenwoordigers van de verschillende werken haken hun musketons in elkaar

Op 8 december 1924 kwamen vier Salesianen van Don Bosco in een nieuw gebouw op de Guldendallaan te Sint-Pieters-Woluwe wonen. Exact 99 jaar later is deze locatie uitgegroeid tot een campus waar maar liefst 11 Don Bosco-organisaties en bijna 2.000 mensen deel van uitmaken. Vrijdagavond werd het feestjaar '100 jaar campus Sint-Pieters-Woluwe' officieel geopend.

Enkele jongeren gaven de avond een jeugdig karakter. "Een bijzonder talentvol intern speelde twee pianostukken, twee leerlingen van de Franstalige school brachten zelfgeschreven poëzie (slam) over hun school naar voor, twee internen getuigden over hun leven in het internaat, leerlingen van de afdeling kok en hulpkok van de Vlaamse school maakten mee de hapjes voor de receptie klaar en nog eens acht internen bedienden de gasten tijdens die receptie", vertelt salesiaan Eric Haelvoet trots.

Drie sprekers legden op een boeiende wijze een aantal accenten. "Provinciaal Daniël Federspiel (Parijs), onze provinciaal Bart Decancq en de burgemeester Benoît Cerexhe spraken mooie woorden", aldus Eric. "Dhr. Emmanuel Tytgat van de grafische afdeling van de Franse school had een mooie powerpointpresentatie gemaakt over de 11 werken op onze campus. Het gaat in totaal over 1.500 kinderen en jongeren en 400 volwassenen, samen 1.900."

Musketons

Het programma werd afgerond met een kort gebedsmoment, de zegening van het eeuwfeestjaar en een Salve Regina door alle aanwezige salesianen gezongen. "Bij wijze van avondwoordje gaf ik als directeur van de salesiaanse gemeenschap van Sint-Pieters-Woluwe 100 musketons als geschenk aan vertegenwoordigers van de 11 afdelingen van onze campus. Elk kreeg 9 musketons (en één 10), onderling verschillend zoals mensen verschillen, maar samen sterk. De vertegenwoordigers van de werken klonken toen de kettingen aan elkaar: het is belangrijk om als campus verder te gaan, elkaar helpend en ondersteunend. In de loop van het jaar zorgt elke afdeling voor 9 foto’s, één aan elke musketon bevestigd, over hun activiteit(en) in het kader van het eeuwfeest. Tijdens de academische zitting van zaterdag 7 december 2024 zal die ketting van 100 foto’s aan 100 musketons in het decor prijken."

Boek

Tijdens de opening werd er ook een boek over de geschiedenis van de Don Boscocampus voorgesteld. "Het boek werd geschreven door medebroeder Marcel Verhulst", legt salesiaan Eric Haelvoet uit. "Door een lichte ziekte kon hij slechts langs digitale weg volgen, maar zijn redevoering werd naar voor gebracht voor de iets meer dan honderd aanwezigen. Marcel leverde prachtig werk, heel boeiend en goed gedocumenteerd. De grafische afdeling van de Franse school maakte er twee mooie boeken van." Wie het boek wil bestellen kan een mail sturen naar eric.haelvoet@donbosco.be met de vermelding van het aantal boeken en de taal (FR en/of NL). Kostprijs: € 20,00 zonder verzendkosten.

Schermafbeelding 2023 12 11 om 10 39 59