Wij staan hier vanmorgen kortgebroekt en in uniform. Voor de meeste mensen die hier nu zitten en die op zondag al eens het huis uit komen zal dat zicht jullie niet verbazen. Maar toch, wanneer het buiten vriest en stormt en wij vrolijk doen alsof het 30 graden is en onze short of rok uit de kast halen lijkt het voor sommigen toch plots een vreemde keuze. Nochtans, achter die keuze voor een korte broek zit meer. Wij kiezen voor veel meer.

Die keuzes verlopen op een zondag chronologisch. Als eerst kiezen wij om op te staan, op zondag, voor 12 uur. Op zich is opstaan de normaalste zaak van de wereld maar voor de hardstuderende student die nood heeft aan late ontspanning in het weekend lijkt blijven liggen op zondag heel aantrekkelijk. Maar wij staan op want wij hebben iets te doen.

Daarna kiezen we ervoor ons uniform aan te trekken. Met een uniform zijn we allemaal gelijk en zaken als een dure iphone horen echt niet bij dat uniform. Niemand hoeft zich zo meer of minder te voelen dan iemand anders. Wij laten onze gsm thuis want wij hebben iets te doen.

Tijd om ons te haasten, met ons uniform naar de Chiro want daar worden we verwacht. Daar moet er gewerkt worden om alles klaar te maken voor een zalige zondag. Wij kiezen ervoor om de dingen goed voor te bereiden, leuke spelletjes klaar te zetten en grondig na te denken. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Wij kiezen ervoor er te staan want wij hebben iets te doen.

Dan volgt de belangrijkste keuze. De rest van de dag er zijn voor onze groep. Even niet aan onszelf denken of aan welke schooltaken er straks nog op ons liggen te wachten maar plezier creëren. We zorgen ervoor dat iedereen die zondag uitgeput en blij naar bed kan gaan om de volgende dag opgeladen aan de week te beginnen.

Wij maken die keuzes want wij hebben iets te doen, iets heel belangrijk. Wij zetten iets verder, iets dat een jonge man bijna 200 jaar geleden begon, meer dan een traditie of iets uit gewoonte. Wij doen wat Don Bosco is begonnen en dit is er zijn voor de kinderen van onze buurt.