“Code oranje zou op pedagogisch vlak een stap achteruit zijn”

School j6izzii

Terwijl heel het land rood kleurt en in de sportwereld intussen ook code oranje geldt, blijft Ben Weyts, Minister van Onderwijs, vasthouden aan code geel voor de scholen. Hij wil die koste wat het kost openhouden en dat lijkt hem ook het veiligste.

“We hebben hard gevochten om de scholen open te krijgen, nu wil ik die ook openhouden”, aldus Ben Weyts maandag in De Ochtend op Radio 1. “Dat is ook de veiligste oplossing voor iedereen. Een week naar school en een week thuis zitten? Dan kan je de leerlingen beter in een gecontroleerde omgeving houden.”

Eigen code oranje in Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe
Daar is ook Dirk Kerckhoven, directeur van Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe het mee eens. Die school ligt nochtans in hartje Brussel, een zwaar getroffen zone. “Voor ons is het duidelijk: de cijfers van onze school tonen aan dat het hier geen broeihaard is”, aldus de directeur. “Wij hanteren wel onze eigen code oranje. Onze leerlingen volgen dinsdag en woensdag online les van thuis uit en komen de overige dagen naar school. Maar zelfs zonder codes zouden we het op deze manier aanpakken.”

Ook Don Bosco Groot-Bijgaarden staat achter code geel
Bij de directie van Don Bosco Groot-Bijgaarden horen we een gelijkaardig verhaal. “Wij zijn zeker geen vragende partij voor code oranje”, klinkt het bij directeur Bert Vermaanen. “In onze ogen is code oranje een maatregel om besmettingen in de omgeving in te perken, minder op school zelf. Wij merken ook op basis van het cijfermateriaal dat het hier geen broeihaard is. Wij hebben slechts in twee klassen meer dan één besmetting, maar daar lijkt het om geïmporteerde besmettingen te gaan en niet om verspreiding binnen de school.”

Dus mag het code geel blijven in het onderwijs. “Code oranje gaat op de speelplaats niets uithalen, want de verspreiding gebeurt volgens de cijfers niet in scholen”, gaat Bert Vermaanen verder. “We zijn klaar met onze plannen als het toch code oranje zou worden, maar we staan daar niet om te springen. Op pedagogisch en didactisch vlak is code geel beter voor de scholen. Of dat op virologisch vlak ook zo is, daar kan ik mij niet over uitspreken. Dat is ook niet aan mij om daarover te oordelen.”