Colette Schaumont start in Rwanda een nieuw leven

Colette201 m6stp2d

In een open brief beschrijft Colette Schaumont haar weg naar Rwanda. Sinds 27 januari is zij er leken-missionaris, daarvoor werkte ze 18 jaar bij Don Bosco Vorming & Animatie.

18 jaar lang was ik werkzaam in het Don Bosco Vormingscentrum van de provincie BEN (België en Nederland). De laatste 8 jaren als verantwoordelijke van de dienst. In functie van mijn opdracht heb ik me verdiept in het leven en het charisma van Don Bosco. Het was mijn taak, samen met mijn team Don Bosco’s spirit en aanpak te actualiseren en door te geven in al onze werken aan de vele lekenmedewerkers in de provincie. Dat hebben we met veel enthousiasme en creativiteit gedaan. Doorheen die jaren is Don Bosco veel meer voor mij geworden dan een ‘job’. Gaandeweg groeide het uit tot een roeping en levenskeuze. Mij dienstbaar maken waar hij me nodig had, was wat ik aan Don Bosco beloofde.

De voorbije jaren nodigde de Afrikaanse provincie AGL me tweemaal uit om gedurende een maand mijn kennis te delen over Don Bosco en zijn pedagogische aanpak via een aantal vormingstrajecten voor leken en salesianen. Het was een unieke kans om deze jonge provincie in volle ontwikkeling te leren kennen. Ondertussen startte ik met hen een project op om voor AGL een centrum voor permanente vorming op te richten, aangepast aan de lokale noden.

Maar er gebeurde meer … Doorheen de samenwerking en de contacten groeide mijn engagement voor AGL uit tot een appel van Don Bosco om een nieuw levensengagement aan te gaan. Ik ervaarde dat deze context met zijn salesiaans enthousiasme mij nodig had. Durfde ik het aan mijn werk, familie, vrienden, bezigheden en engagementen, … kortom mijn hele leven in Europa los te laten? Kon ik mijn persoon en verworven expertise als leken-missionaris ten dienste te stellen voor deze provincie in volle expansie? Mijn hoofd wist het allemaal niet zo goed maar mijn hart zei: ja!

Via overleg en met de hulp van de twee provinciaals (BEN en AGL) werd deze keuze verder uitgeklaard en omgezet naar een concrete samenwerking en zending. Ik zal in de toekomst het Projectenbureau van AGL coördineren en me ook engageren in de vorming en de sociale communicatie. De provincie BEN ondersteunt me om het administratief en financieel mogelijk te maken. Een mooi en krachtig teken van solidariteit en samenwerking in de congregatie over alle grenzen heen. Ik ben jullie salesianen heel dankbaar!

Op 18 januari 2019 werd ik in een viering in de gemeenschap van Oud-Heverlee waar ik al die jaren gewerkt heb, gezegend en gezonden. Op 26 januari zei ik tot weerziens aan familie, vrienden, collega’s en de salesiaanse familie in België. Op 27 januari werd ik hartelijk verwelkomd in AGL, Kigali Rwanda om mijn missie te starten. Met Gods zegen en de vreugde van Don Bosco maken we er een vruchtbare samenwerking van die de droom van de salesiaanse congregatie incarneert om de zending ten volle met de leken te delen!

Met vertrouwen leg ik mezelf en mijn zending in de handen van de vaderlijke zorg van Giovanni Bosco en de moederlijke zorg van Maria ‘Ausiliatrice’, zij die ons helpt.