Collega's delen verbondenheid met jongeren

Artikel20jeugdhulp bk9af7x

Carolien Schellekens brengt verslag uit van de vormingstweedaagse voor nieuwe personeelsleden van Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen.

Met heel wat nieuwsgierigheid en gezonde zenuwen vertrek ik naar de eerste dag van de vormingstweedaagse voor nieuwe personeelsleden van Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen. Ondertussen werk ik meer dan een jaar in de leefgroep voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in het Jongenstehuis te Vremde. Ik zou mezelf dus geen nieuw personeelslid meer noemen en ik ben benieuwd naar wat het team van Don Bosco Vorming & Animatie mij nog te vertellen heeft. Met een open houding start ik de eerste dag.

Na een uitgebreide kennismaking met begeleiders en coördinatoren, mannen en vrouwen, jong en jonger (want oud is een relatief begrip), Antwerps en West-Vlaams, … vanuit verschillende afdelingen valt het mij op dat we allemaal twee dingen gemeen hebben: de verbondenheid met onze doelgroep én Don Bosco. Hoewel we vaak denken en praten over wat we in onze functie doen en op welke manier we het aanpakken, denken we samen na over waarom we juist voor deze job hebben gekozen. De redenen zijn verschillend maar de waarden die aan de basis liggen, zijn vaak dezelfde. Respect, gedrevenheid en verantwoordelijkheid zijn begrippen die ik regelmatig hoor. Het is opvallend dat de nieuwe personeelsleden van Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen mooie mensen zijn met heel wat goede eigenschappen en sterktes. Hartverwarmend!

Verder ben ik geraakt door het verhaal van Don Bosco. Het ontroert hoe een man vanuit een droom doodgewone maar enorm betekenisvolle dingen doet voor zijn kwetsbare medemens. Klaarblijkelijk dragen we allemaal een beetje Don Bosco in ons, want dat is exact wat we in ons werk doen. Na de uiteenzetting over Don Bosco’s leven, onthoud ik vooral dat ik net zoals Don Bosco de jongeren waarmee ik werk, wil motiveren en overtuigen om ruimer te denken en groter te dromen.

Ook de tweede vormingsdag een maand later stelt niet teleur. De basishoudingen en pedagogische invalshoeken die soms nog wat vaag zijn, worden nu concreet. Hoewel deze zaken al sterk geïntegreerd zijn in onze manier van werken, is het ook interessant om bepaalde zaken kritisch in vraag te stellen. Stof tot nadenken.

Mijn impressie van de vormingstweedaagse in enkele woorden: een bijzondere kans om in contact te komen met verschillende karakters en samen na te denken over hoe we het werk van Don Bosco kunnen verderzetten op onze eigen manier.