Cursisten aan het woord: "Don Bosco is mijn gids geworden"

Cursus u0ebfdu

De interne vormingsdienst van Don Bosco heeft als uitdaging om Don Bosco vandaag een plaats geven. Zij doet dit met een eigen vormingsaanbod in Vlaanderen en Nederland. Er zijn vormingsactiviteiten van een dagdeel, maar ook langlopende trainingen zoals de cursus Don Bosco en zijn erfgoed die twee jaar duurt met maandelijks één dag vorming. We vroegen twee deelnemers van deze cursus naar hun ervaringen.

Shari is 29 jaar. Ze werkt als leerkracht godsdienst en PAV bij Don Bosco Groenveld in Heverlee. Na een tocht van twee jaar heeft zij haar cursus eind 2020 afgerond. David is 55 jaar, werkt als parochie-assistent in Ganshoren en als pastoraal medewerker in het crematorium van Brussel. Op 29/9/2020 begon hij aan zijn cursus. Het volledige interview is ook te lezen in ons gratis magazine.

Waarom heb je voor deze cursus gekozen?

Shari: "De directeur stelde me twee jaar geleden voor om deze cursus te volgen. Ik ben veel bezig rond Don Bosco in mijn godsdienstlessen en koester zijn visies, zoals ik die heb leren kennen in het boekje Opvoeden met Don Bosco als gids en tochtgenoot. Ik zat op school ook in de pastorale animatiegroep. Ik denk dat de directeur zo de weg naar mij vond als toekomstige cursist, omdat we in deze werkgroep zoveel klemtonen leggen op en het voor(t)dragen van het erfgoed van Don Bosco."

David: "Al sinds mijn zestiende ben ik actief binnen de grote Don Boscofamilie als (hoofd)monitor op het speelplein, verantwoordelijke voor de oudsten, keukenploeg, enzovoort. Ik maak intussen anderhalf jaar deel uit van de medewerkersgroep van Sint-Pieters-Woluwe. Naarmate de tijd vorderde, kwam ik tot het inzicht dat mijn kennis in het leven en werken van Don Bosco te beperkt was. Daarom wou ik aan deze cursus beginnen."

Hoe pas je deze cursus toe in je dagelijks leven?
Shari: "Door deze opleiding durf ik mijn eigen denken en handelen veel meer te toetsen met behulp van de figuur Don Bosco. Hij is mijn gids geworden. Ik sta bewuster stil bij mijn aanpak tijdens de lessen, assistenties, een-op-een-momenten, … omdat hierin telkens zeker ook dat stukje erfgoed voor(t)dragen zit. Zijn pedagogie spreekt me enorm aan en maakt het me niet moeilijk om hier dingen uit mee te nemen in de praktijk. Nooit geforceerd, maar echt vanuit de volle goesting en het vertrouwen op een fijne weg die ik hierdoor met onze jongeren kan afleggen. Tijdens deze cursus leerde ik naast leerkracht ook opvoeder, assistent, motivator, vertrouwenspersoon, … zijn. Ik leerde nog meer in dialoog treden, samenwerken, het elkaar bijstaan en ik heb zo hard begrepen dat vallen erbij hoort en weer opstaan echt zo waardevol is; zowel bij mezelf als bij de jongeren waar ik elke dag mee onderweg ga. De twee mappen (één per opleidingsjaar) liggen op een vast en zichtbaar plekje in mijn werkruimte."

David: "Voor Don Bosco was iedereen waardevol en waren alle jongeren, ongeacht hun achtergrond of sociale context, de moeite waard. Ik hoop door deze cursus meer inzicht te krijgen hoe Don Bosco de ontwikkeling van mijn eigen kind kan bevorderen. Wij hebben zelf een kind met een mentale beperking en in onze opvoeding neemt Don Bosco een inspirerende rol in. Daarnaast ben ik ook in voorbereiding om mijn belofte af te leggen als medewerker van Don Bosco. Daarom is deze vorming voor mij ook van groot belang. Ik wil alles op mij af laten komen en me laten inspireren door Don Bosco, zowel in mijn privé- als in mijn beroepsleven."

Wat zou je de nieuwe cursisten willen toewensen?
Shari: "Veel verwondering, goesting, vertrouwen en een supertof leerproces, net zoals de rijke ervaring die ik er heb mogen opdoen."

Wat was je eerste indruk?
David: "De deelnemers van de cursus komen uit heel verschillende hoeken van de Don Boscofamilie. Tijdens onze eerste kennismaking gaf me dat een indruk dat wij veel van elkaar kunnen en zullen leren. Dat gemixt met een aantal boeiende sprekers… Het kan alleen maar goed worden. Ik kijk ernaar uit om bij het afsluiten van de cursus in 2022 mijn eerste gevoel te bevestigen."

Voor meer info: www.donboscovorming-animatie.be en www.donboscowerken.nl.