DBGB werkte mee aan Coming World x Remember Me, de land-art-installatie van kunstenaar Koen Vanmechelen. Voor elk van de 600.000 slachtoffers diehet leven lieten in België ten gevolge van de eerste wereldoorlog werd eenkleien beeld gemaakt. De beelden zullen worden uitgezet op één van de meest bevochten plekken, het niemandsland tussen Hill 60 en The Bluff.

DBGB besloot om ambassadeur te worden van het project en ging de uitdaging aan om minstens 1250 beelden te maken. Het mobiel atelier van CWxRM streek neer in januari in DBGB. En of het voor dynamiek zorgde! Elke leerling perste een beeld uit klei en bracht er een persoonlijke boodschap op aan. Op die manier nam elke leerling het meter-/peterschap op van een slachtoffer. Elk kreeg eencertificaat en een dog tag. Een leerling (Andrew K, 5 EM) verwoordde het zo:“Ik ben trots om een peter te worden van één van de 600.000 gesneuvelde soldaten tijdens Eerste Wereldoorlog.

Maar er is nog meer. Binnenkort worden de 600.000 namen die het museum “In Flanders Fields” registreerde, gekoppeld. De verbondenheid wordt ook echt gemaakt. De naam van elke leerling zal samen met de naam van het slachtoffer gegraveerd worden in een dog tag. Met deze 600.000 dog tags maakt Koen Vanmechelen een kunstwerk dat een centrale plaats zal krijgen in het niemandsland. Er wordt in DBGB reikhalzend uitgekeken naar de namen. Met wie worden we verbonden? Een soldaat of burger? Belg of niet-Belg? Vriendof vijand? ...

DBGB IS INVOLVED:

We herdenken, reflecteren, verbinden, helpen. We staan en worden stil bij watnooit echt voorbij is. Twee weken lang zorgden leerlingen en leerkrachten voor een intens gevoel van verbondenheid. Door letterlijk samen aan de slag te gaan voor een universeel en concreet doel maakt iedereen deel uit van het groter geheel.

Je kan de land-art-installatie in het provinciaal domein, De Palingbeek, Zillebeke een bezoek brengen vanaf 30 maart tot 11 november 2018.