Leerkrachten zijn de stille helden van onze maatschappij

Schermafbeelding202018 10 0520om2015 17 58 a7x46xg

Het mooiste dat je een kind kunt geven, is een kans. En kansen geven, dat is wat leerkrachten doen, dag in dag uit. En daarom kan hun rol in onze maatschappij moeilijk worden overschat. Vandaag op 5 oktober, Internationale Dag van de Leerkracht, zetten we bij VIA Don Bosco de leerkrachten extra in de bloemetjes. Want ze zijn het waard!

Tegenwoordig wordt van een leerkracht zeer veel verwacht. Pedro De Bruyckere, onderzoeker en pedagoog, maakt dit op enigszins ludieke wijze duidelijk op zijn blog waar hij sinds kort een lijstje bijhoudt van alles wat volgens de media in het onderwijs aan bod moet komen: financiële geletterdheid, leren samenleven, leren mediteren, burgerschap, leren beter slapen, bewustwording over privacy, omgaan met stress en burn-out, digitale vaardigheden, klussen, interesse in politiek, ondernemen, reanimeren, … Noem iets, en het staat in de lijst.

Zonder een waardeoordeel te vellen over deze verwachtingen, toont het wel aan dat we als maatschappij veel druk en verantwoordelijkheid leggen bij scholen en leerkrachten. Elke dag doen ze hun best om meer en beter te doen, en zoveel mogelijk verwachtingen in te lossen. Leerkrachten zijn de stille helden van onze maatschappij en verdienen een pluim voor hun toewijding om kinderen en jongeren de kansen te geven die ze verdienen. Bedank daarom samen met ons alle leerkrachten ter wereld op deze Internationale Dag van de Leerkracht.