"Dankzij Sander kunnen wij focussen op andere taken"

Sander 04
Pleinleiding Lien en Tuur van Speelplein Groene Zone

In het Don Bosco Magazine van augustus kan je het verhaal van Sander lezen. Sander is 38 jaar en woont in Alvinnenberg, een woonvoorziening en ondersteuningsdienst voor volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Hij zet zich al jaren in als helper op Speelplein Groene Zone in Heverlee, waar hij zich intussen helemaal thuisvoelt. Maar ook voor de pleinleiding is Sander een zeer welgekomen ondersteuning.

Lien is 22 jaar en staat al zeven jaar op Speelplein Groene Zone. Tuur is bezig aan zijn achtste jaar als animator/hoofdanimator/pleinleiding op het speelplein. Hij kwam ook als kind reeds naar Groene Zone.

We kloppen aan bij Lien en Tuur, de pleinleiding voor deze week en dus op een of andere manier ook de 'begeleiders' van Sander. "Al doet Sander vrijwel alles zelfstandig", corrigeert Lien. "De eerste jaren had hij meer begeleiding nodig, maar intussen kent hij onze werking al goed en kan hij de meeste taken zelf." Tuur vult aan: "Daarmee bedoelen we flesjes sorteren, de verkleedkleren opruimen, helpen bij het verplaatsen van materiaal, enzovoort. Heel veel taken zijn er niet, maar we proberen hem toch een zo gevarieerd mogelijke dag te bezorgen."

Prima ondersteuning

Taken zoals telefoons opnemen en inschrijvingen voor zijn rekening nemen, doet Sander niet. "Dat is wat moeilijk voor hem", verduidelijkt Lien. "En daarvoor hebben we andere vrijwilligers", aldus Tuur. "Sander helpt ons, de pleinleiding, vooral. Wij staan meer in voor de praktische zaken en Sander ondersteunt ons daarin." Een welgekomen hulp, meent Lien. "Dankzij het schitterende werk van Sander kunnen wij ons focussen op andere taken. Probleempjes waar we anders soms de tijd niet voor vinden."

Sander komt al een aantal jaren op Groene Zone, maar met de pleinleiding werkt hij nog maar iets meer dan een jaar nauw samen. "Vorige zomer kregen we de vraag of het oké was als Sander ingeschakeld werd op het speelplein", aldus Lien. "Hij komt hier al langer dan een jaar, maar daarvoor zat hij meer aan het onthaal en werd hij daar begeleid." Lien kent hij intussen al goed, Tuur iets minder. "Het is de eerste week dat ik samenwerk met Sander, maar dat verloopt prima. Hij doet veel achter de schermen en het is heel fijn om op zijn hulp te kunnen rekenen."

Het is heel fijn om op Sander zijn hulp te kunnen rekenen
pleinleiding Lien en Tuur

Voor Lien en Tuur is Sander ook de volgende jaren welkom. "Hij leert steeds meer animatoren kennen, wat niet vanzelfsprekend is want zij zijn natuurlijk met de kinderen bezig", besluit Lien. "Dit jaar bleef Sander zelfs 's avonds hier om mee te eten. Hij hangt dan rond bij de kookploeg en leert nieuwe mensen kennen. Hij voelt zich hier goed, denk ik!"