De 29ste wereldspelen van de salesiaanse jeugd

Schermafbeelding202018 06 0820om2016 32 08 ja5x8x5

Van zaterdag 28 april tot donderdag 2 mei vonden deze spelen plaats in het Poolse Krakau. Het zijn de “Olympische Spelen” van de salesiaanse beweging, waar naast sport en spel ook ontmoeting centraal staat. De organisatie ervan werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van zo’n 250 vrijwilligers en definanciële steun van een hoop sponsors. Belangrijke morele steun kwam erzelfs van de president, de premier en de minister van Sport van Polen, die elk een boodschap lieten voorlezen tijdens de openingsceremonie.

Maar liefst 1600 jongens en meisjes met hun begeleiders, afkomstig uit 23 landen, waaronder Brazilië, Syrië, Tanzania, Centraal-Afrikaanse Republiekmaar ook Litouwen, Oekraïne, Hongarije, Portugal, Slovakije, maakten van dezespelen een onvergetelijke ervaring. Zoals steeds stond er basketbal, volleybal, voetbal 5-5 en tafeltennis op het programma en dat zowel voor jongens als voor meisjes. Je kon meedoen in twee leeftijdscategorieën: voor categorie A moest je geboren zijn in 2000, 2001 of 2002 en voor categorie B was dat 2002, 2003 of 2004.

Voor België, dat sinds 2007 deelneemt aan deze spelen, namen de scholen van Genk, Halle, Hoboken, Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem, Woluwe, Kortrijk, Houthalen-Helchteren en Haacht met heel wat ploegen deel. In totaal had België, na het gastland Polen, zelfs de grootste delegatie, met als uitschieter Haacht met 90 deelnemers.

Ondanks enkele minpuntjes (o.a. te weinig wedstrijden voor sommige ploegen en zeer laat verwittigen van sommige wijzigingen) mag men in ieder geval terugkijken op geslaagde en sportieve spelen. Algemeen gesproken was de organisatie uitstekend en de bezoeken aan het concentratiekamp van Auschwitz , de zoutmijn van Wieliczka of de stad Krakau waren prima geregeld. Het is hoe dan ook mooi om te zien hoe jongeren uit verschillende werelddelen elkaar leren kennen en met elkaar in gesprek gaan. Op die manier merken ze ook dat Don Bosco meer is dan alleen maar een school in de eigen streek, dat Don Bosco een echte levendige beweging is die vele honderden – nee, duizenden – jongeren ook vandaag nog weet te begeesteren. Omdat alleen de beste ploegen mochten voortspelen voor een eindrangschikking (niet zo salesiaans, vonden velen) kunnen we dus niet het klassement van alle ploegen van de Vlaamse scholen doorgeven. Hier volgen de uitslagen die we kennen.