De band tussen Maria Hulp der Christenen en Don Bosco in 4 weetjes

Maria puk8pfo

Op 24 mei viert de Salesiaanse Familie het feest van Maria Hulp der Christenen. Maar wie is deze Maria juist en waarom is zij zo belangrijk in het leven van Don Bosco?

Op die eerste vraag is het antwoord alvast vrij eenvoudig: Maria Hulp der Christenen is dezelfde persoon als de Heilige Maria, de moeder van Jezus. Honderden namen kreeg zij toegewezen. Overal verschijnt zij in een andere gedaante; verbonden met plaatsen waar mensen leven, gekoppeld aan ervaringen waarin mensen haar steun ervaren en zien hoe haar voorbeeld van gelovige vrouw werkzaam en inspirerend blijft.

1. Waarom koost Don Bosco voor deze naam?
Het was Johannes Chrysostomus die in een van zijn preken Maria aanduidde met boeteia, wat Grieks is voor ‘hulp’. De populariteit van deze titel kreeg eerst een boost ten tijde van paus Pius V, die na de Slag bij Lepanto in 1571 de hand van Maria meende te herkennen en haar in een gebed ‘Hulp der Christenen’ noemde. Later was Spoleto een aanzet om Maria met die naam aan te roepen.

Voor Don Bosco was er geen uitzonderlijke verschijning of een unieke gebeurtenis die hem deed kiezen voor deze naam. In een moeilijke periode voor de Kerk was deze titel voor de priester-opvoeder Giovanni Bosco een bron van inspiratie voor zijn jongens en voor de opvoeders.

2. Don Bosco en zijn droom over Maria
Dat Don Bosco een bijzondere devotie voor Maria Hulp der Christenen had, daar bestaat geen twijfel over. Rond zijn negende levensjaar kreeg hij een droom waarin hij zag hoe Maria samen met de eucharistie en de paus het schip van de Kerk door woelige wateren leidt. Een aantal schepen kwam opzetten om het schip van de Kerk te doen kapseizen, maar het zeilschip dat de Kerk voorstelt was verbonden met stevige ketenen aan twee pilaren die hoog boven de golven uitstaken. Op de hoogste pilaar troont de eucharistie, op de andere pilaar staat Maria. De aanwezigheid van deze drie ‘pijlers’ maakte dat de hevige stormen en de aanvallen van de kleine scheepjes de Kerk niet deerden.

De droom van Don Bosco in beeld gebracht.

3. Een gebouw voor Maria Hulp der Christenen
Maar de toewijding van Don Bosco gaat nog verder. In een brief van 13 februari 1863 aan paus Pius IX liet Don Bosco weten dat hij een kerk wou bouwen waarin Maria, in de moeilijke tijden voor de paus en de Kerk, kon vereerd worden als ‘Hulp van de Christenen’ en hij bedankt kardinaal Antonelli voor de 500 Lire die hij in naam van de paus gestuurd had voor de bouw van deze kerk. Op 27 april 1867 wordt de eerste steen gelegd. De bouw van de kerk voor Maria Hulp van de Christenen is voor Don Bosco een periode waarin hij ook in briefwisseling en in preken actief oproept om Maria onder deze naam te aanroepen. Midden in een periode van cholera, waar in de jaren 1865-1866 meer dan 20.000 overlijdens geteld worden, dringt hij er bij de mensen op aan om hulp te vragen aan de Madonna. In zijn gekende boekjes van de Letture Cattoliche verhaalt hij in een meeslepende stijl hoe het vertrouwen in Maria voor de mensen een steun en toeverlaat kan zijn.

De Basiliek Maria Hulp der Christenen in Valdocco (Turijn).

4. Een eigen congregatie
Het is de priester Pestarino die een groepje vrouwen uit Mornese, die eenvoudig het evangelie beleven, in contact brengt met Don Bosco. Maria Mazzarello komt op de weg van Don Bosco en ervaart hoe hij ruimte kan geven aan hun inzet en evangelische keuze voor de arme meisjes uit de buurt. Ze staan op de drempel van het huisje van Maria Mazzarello; vragende ogen en een hunkering naar warmte en geborgenheid. Ze mogen de stap zetten over de drempel en weten hoe zij daar liefde ervaren, aandacht en warme genegenheid. Naast een kerk die een richtsnoer wil zijn, worden de Dochters van Maria Hulp der Christenen het levende gebouw van Maria die christenen bijstaat in alle momenten van het leven.

Het logo van de 'Dochters van Maria Hulp der Christenen'