De pedagogiek van Don Bosco in beeld gebracht met iconen

Oratorio20logo xrw1x4i

In de nieuwe huisstijl hebben we ook onze unieke pedagogiek voorzien van kleur en beeld. Don Bosco had een heel eigen en persoonlijke stijl in de omgang met jongeren. Zijn oratorio (opvanghuizen voor straatkinderen) waren tegelijk een thuis, een school, een speelplaats en een zinplek voor jongeren.

Opvoeding betekende voor Don Bosco het harmonisch samengaan van deze vier elementen. De ontwikkeling van de jongere is nog steeds het doel van deze preventief pedagogische aanpak. In deze opvoedingsstijl worden jongeren in de eerste plaats erkend en gewaardeerd om wie ze zijn. Daarbij staan vrijheid, verantwoordelijkheid, verbondenheid en zingeving centraal. Binnen die grenzen kunnen jongeren hun eigen vaardigheden ontwikkelen, verantwoordelijkheid opnemen en mogelijkheden ontdekken.

Zo is elke Don Bosco-organisatie:

  • Een thuis waar jongeren zichzelf kunnen zijn in een hartelijke, familiaire sfeer.
  • Een school waar elke jongere de kans krijgt tot een persoonlijke en aangepaste vorming.
  • Een speelplaats waar jongeren de ruimte krijgen om zich uit te leven, maar ook verantwoordelijkheid leren opnemen.
  • Een zinplek waar jongeren rust en inspiratie kunnen vinden in een omgeving van hoop, respect en rechtvaardigheid.

Nu zijn er behoorlijk wat verschillende soorten Don Bosco-organisaties in Vlaanderen en Nederland. Bijvoorbeeld scholen, jeugdhulpinstanties, jongerencentra en vakantiekampen, maar ook internationale uitwisselingsorganisaties en niet te vergeten de Salesianen van Don Bosco en Zusters van Don Bosco. Om overzicht te bieden hebben we onze organisaties onderverdeeld in zes categorieën met elk een eigen kleur en icoontje. Die vind je straks terug op onze nieuwe website!