DE STEM VAN JONGEREN #3: Artistieke vakken

DSVJ3 f9yfpcp

In 2021 zijn we bij Don Bosco gestart met de maandelijkse rubriek ‘de stem van jongeren’. Hierin laten we tiener Louis Notte aan het woord over een thema dat jongeren aangaat. Louis is leerling van Don Bosco Zwijnaarde, maar daarnaast ook voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel: een organisatie van, voor en door alle scholieren in het Vlaamse middelbaar onderwijs.

Eerder hadden we het met Louis al over het mentaal welzijn van jongeren (januari) en pestgedrag (februari), deze maand gaat hij dieper in op het belang van artistieke vakken in het onderwijs. Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen en verschillende schoolbesturen is er in de nieuwe leerplannen voor de tweede en derde graad te weinig ruimte voor creativiteit. Maar wat is juist het belang van die artistieke vakken en vinden de jongeren dit wel nuttig?

"Creatieve expressie is een noodzaak. We vragen hier net meer aandacht voor" - Louis Notte

"Het verdwijnen van vakken zoals M.O. en P.O. is een heel complexe discussie. Veel scholieren willen dat er op school tijd is voor het ontwikkelen van artistieke competenties. We vragen hier net meer aandacht voor in het secundair onderwijs. Creatieve expressie is een noodzaak. Maar het mag meer zijn dan eens blokfluit spelen of figuren natekenen, wat voor veel leerlingen het huidige beeld is van M.O. en P.O. Kunst en cultuur zou iets moeten zijn dat in meerdere vakgebieden terug komt. Het is een belangrijk aspect van onze vorming als mens en burger. De kunsten zijn ook belangrijk voor het ontwikkelen van creativiteit. Creativiteit die we later misschien wel zullen nodig hebben om te innoveren en problemen in de toekomst op te lossen."

Uitgebreid aanbod aan kunst en cultuur
"Voor mij is het belangrijk dat wanneer een school kiest om die specifieke artistieke vakken te schrappen, de aandacht voor kunst en cultuur niet verdwijnt. Leerlingen willen blijven proeven van een uitgebreid aanbod aan muziek, toneel, films en nog vele andere kunstvormen."

Benieuwd naar de mening van jongeren over een bepaald thema? Twijfel dan niet om je suggestie(s) te mailen naar dbmedia@donbosco.be. Op die manier kan je te weten komen hoe jongeren écht denken over bepaalde zaken.