DE STEM VAN JONGEREN #6: (sociale) media op school

620 Sociale 20media20op20school 9i2uppv

In 2021 zijn we bij Don Bosco gestart met de maandelijkse rubriek ‘de stem van jongeren’. Hierin laten we tiener Louis Notte aan het woord over een thema dat jongeren aangaat. Louis is leerling van Don Bosco Zwijnaarde, maar daarnaast ook voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel: een organisatie van, voor en door alle scholieren in het Vlaamse middelbaar onderwijs.

Eerder hadden we het met Louis over het mentaal welzijn van jongeren (januari), pestgedrag (februari), artistieke vakken (maart), afstandsonderwijs (april) en de inspraak van leerlingen (mei). Deze maand hebben we het over een thema waar we niet meer over kunnen kijken: het belang van media en sociale media binnen de schoolomgeving.

Alles gebeurt online
"We leven in een gedigitaliseerde wereld. Alles is online te vinden en je kan bijna alles online doen. Soms vraag ik mij af of er nog jobs zijn waarbij je geen computer nodig hebt? Waarom werden die computers dan bijna nooit op school gebruikt? Ik spreek natuurlijk van werden, omdat door het afstandsonderwijs op dit moment de helft via computers gebeurt. Voor corona was dit niet het geval. Behalve soms voor taken na de lesuren of voor Smartschool."

via GIPHY

"Na deze crisis moeten we hier goede lessen uit trekken. Een verhoging van het aantal digitale middelen op school kan daar één van zijn. Het is belangrijk dat er bij voltijds contactonderwijs niet wordt teruggevallen op die oude gewoontes om geen online tools te gebruiken. Dat er blijvend ingezet wordt op het digitale zodat leerlingen op school maximaal worden voorbereid op het leven erna. Echter digitaliseren om te digitaliseren heeft geen zin! Zorg er dus voor dat het digitale een echte meerwaarde biedt en nuttig is in plaats van een verplichte overbodigheid. Er is online een schat aan info ter beschikking voor scholieren. Wees daar als school niet blind voor, maar leer leerlingen juist die schat doelgericht en efficiënt te gebruiken. Leer scholieren hoe ze de nuttige info uit die grote berg kunnen halen in plaats van te negeren dat die berg er is."

"Er is online een schat aan info ter beschikking voor scholieren. Wees daar als school niet blind voor."

"Ik ben blij dat er vanuit de overheid geld vrijgemaakt is om in te zetten op een digisprong, al hoop ik dat die som niet eenmalig is. Veel computers zijn vaak verouderd, omdat scholen de middelen niet hebben om er nieuwe te kopen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de leerkrachten er ook mee overweg kunnen, want het feit dat leerlingen er soms beter mee kunnen werken schrikt leerkrachten af om digitale leermiddelen in de les te gebruiken. Het is voor mij belangrijk dat een deel van dat geld voorzien is voor het bijscholen van leerkrachten en het verhogen van hun digitale vaardigheden. Hierdoor voelen ze zich meer vertrouwd met een toestel en de tools en zullen ze die in de klas ook meer gebruiken."

Sociale media
"
Veel scholieren zijn op het internet en zeker ook op sociale media te vinden. Via deze platformen blijven jongeren in contact met hun vrienden, familie en kennissen, maar krijgen ze ook een hoop informatie binnen. Mediaplatformen zijn voor 54% van de jongeren een grote nieuwsbron.1 Tegelijk wordt fake news op deze media 6 keer zo snel verspreidt als echt nieuws.2 Het is belangrijk dat de school hier aandacht voor heeft en dat ze haar leerlingen leert omgaan met sociale media. Ik kreeg tot op heden nog geen enkele les over het veilig gebruik ervan en hoe ik nep-nieuws kan weren. Leerlingen kijken effectief naar scholen om het met hen over mediawijsheid te hebben, zodat ze op een kritische manier met sociale media en nep-nieuws leren omgaan en zo mediawijze jongeren worden."

"Leerlingen kijken effectief naar scholen om het met hen over sociale media en het veilig gebruik ervan te hebben."

"Hieronder vallen ook thema's als online privacy, cyberpesten, gezond mediagebruik, sexting, enzovoort. Over sexting bijvoorbeeld zijn er nog een heleboel taboes. Durf het hierover hebben met je leerlingen. Doe het niet op een ouderwetse manier en met het vingertje wijzend. Dit werkt niet bij jongeren. Leer hen juist wat de risico’s en gevaren zijn, zonder te zeggen dat ze dat niet mogen doen. Leer ze hoe ze dit veilig kunnen doen. Zorg er voor dat het geen droge monoloog van de leerkracht wordt, maar een frisse en veilige dialoog tussen leerkracht en leerling."

via GIPHY

GSM op school
"
Smartphones zijn nog vaak een grote bron van discussie. Op veel scholen zijn deze verboden en worden ze voor een langere tijd afgepakt als je hem toch durft te gebruiken. Sommige vinden dit goed, want het is asociaal of storend. Anderen zijn niet akkoord met deze regel, want ze vinden het een handig instrument. Iedereen heeft nu eenmaal een smartphone op zak, dat moeten we niet negeren. Ga het als school dan niet zomaar gaan verbieden, maar maak er gedragen afspraken rond in samenspraak met de leerlingen. Zorg dat leerlingen, net zoals met sociale media, ook hier bewust mee leren omgaan."

  1. https://www.standaard.be/cnt/dmf20180308_03398389 en https://mediawijs.be/onderzoeken/2020-resultaten-apestaartjaren-8
  2. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210128_96003126