De salesianen zijn sinds 1948 in Syrië aanwezig en ervaren vandaag de angst van duizenden kinderen en jongeren in Damascus en Aleppo. Een salesiaan heeft zijn stem verheven om ons te waarschuwen voor een fundamenteel aspect van deze oorlog: het gebrek aan de objectiviteit in de informatie. Mounir Hanachi (sdb) bevestigt dat de Syrische regering niet bestaat uit “heiligen of engelen”, maar toch beweert hij dat in dit conflict het grootste deel van de lijdende bevolking van Syrië aan haar kant staat.

“Ghouta is geen district met slachtoffers die vervolgd worden door het regime, zoals men meldt”, zegt de salesiaan. “Het is precies het tegenovergestelde: ze hebben jarenlang raketten afgevuurd op deze stad en onschuldige, arme burgers vermoord. Hoeveel kinderen zijn er hier niet gedood? Niemand over spreekt erover. Dit is niet de oppositie. Het zijn terroristen. Ze komen van overal ter wereld en het Syrische leger heeft het recht om de waardigheid van Syriërs en het land te verdedigen.” Het bombarderen van Ghouta is de laatste weekgeïntensiveerd. Zo bereidt de regering een finale aanval voor om dit district teheroveren. “De hele dag vliegen er militaire tuigen over de stad. Ik hoop dat de aanval snel zal beginnen en dat het gebied uiteindelijk bevrijd zal worden, zoals Aleppo bevrijd is”, zegt hij.

De oorlog in Syrië is nu in zijn achtste jaar. Een oorlog die op sociale netwerken wordt voorgesteld met foto’s en berichten die ons slechts ‘gedeeltelijk’ informeren over de feiten. Zij voeden en vormen vooroordelen, versterken valse perceptiesvan de realiteit. Vele vragen blijven onbeantwoord. Hoe begon dit conflict? Wie financiert deze rebellen die zich jarenlang zich verschansten in Damascus,Aleppo en andere steden in Syrië? En tot slot, zijn er nog andere belangen voor de legers die bij deze oorlog betrokken zijn? Het is voor deze krachten belangrijk om de digitale media te gebruiken en de grenzen van objectieve informatie te vervagen, om een wolk van desinformatie in stand te houden en zichzelf voorop te plaatsen.

“Het is belangrijk om ons kritisch vermogen te oefenen en om ons zelf de vraag te stellen of alles wat wordt gezegd, gezien of gelezen wel waar is.”

Precies dit jaar waarschuwde paus Franciscus voor dit gevaar: “De effectiviteit van nepnieuws is voornamelijk te wijten aan haar mimetische aard. Dit wil zeggen: de begeerte om plausibel te lijken. Vervolgens zijn deze ogenschijnlijk waarachtige nieuwsberichten valse verleiders, ze trekken de aandacht van de ontvangers en steunen op stereotypen en wijdverspreide vooroordelen binnen een sociaal weefsel.”

Het is belangrijk om ons kritisch vermogen te oefenen en om onszelf de vraag te stellen of alles wat wordt gezegd, gezien of gelezen, wel waar is. Het is goed om zich af te vragen of alles wat op sociale netwerken verschijnt waar is. In het geval van Syrië is er duidelijk desinformatie en een gebrek aan reguliere media met, de stem van christenen en mensen die hier proberen te overleven.

“Veel van wat er de afgelopen jaren over Syrië is verteld, is gemanipuleerd”, besluit Hanachi (sbd). “Waarom vraagt niemand aan ons wat er hier gebeurt? Ik smeek u, het enige wat we vragen is dat u vertelt wat wij hier de afgelopen zeven jaar hebben beleefd.”