De Strenna: een geschenk van Don Bosco himself

Kira auf der heide Bkigsn KJK34 unsplash
Strenne zijn nieuwjaarsgeschenken die het hoofd van het gezin aan zijn kinderen schonk

Ieder jaar lanceert de Algemeen Overste van de congregatie van de Salesianen van Don Bosco een 'Strenna'. Dat is een jaarspreuk die aanduidt welk thema het hele jaar door en wereldwijd centraal zal staan in de Don Boscowereld. 'De droom die doet dromen' luidt de Strenna van 2024, geïnspireerd door Don Bosco's droom op 9-jarige leeftijd. Maar hoe ontstond die Strenna en waarom bestaat deze nog steeds? Je leest het hier.

De Strenna in de salesiaanse congregatie is een erfstuk van Don Bosco zelf en belichaamt de zorg en aandacht van een vader voor zijn geestelijke kinderen. Deze eeuwenoude gewoonte heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en is verrijkt met nieuwe middelen om haar boodschap te verspreiden. Toch behoudt ze haar oorspronkelijke waarde: een jaarlijks ritueel dat de gehele Salesiaanse Familie verenigt en de prioriteiten voor de evangelisatie en opvoeding van jongeren voor de toekomst uitdraagt.

Kerstcadeau

De term 'Strenna' kan uit het Italiaans vertaald worden als 'geschenk' en heeft een sterke associaties met kerstcadeaus. In de context van Piemonte, waar Don Bosco opgroeide, betrof het eerder een traditie van nieuwjaarsgeschenken die het hoofd van het gezin aan zijn kinderen schonk, of de werkgever aan zijn werknemers. 1 januari stond bekend als 'de dag van de strenna': de dag waarop deze nieuwjaarscadeaus werden uitgedeeld. Hierdoor is de Strenna binnen de salesiaanse context een symbolisch en betekenisvol geschenk geworden dat de Algemeen Overste aan alle leden van de congregatie aanbiedt – en meer algemeen aan hen die de salesiaanse missie in de wereld delen. Het wordt aangeboden rond kersttijd, tussen Kerstmis en Nieuwjaar, om de pastorale zorg voor het komende jaar te inspireren.

Opnieuw verbinden

Vanaf de begindagen van de congregatie begreep Don Bosco het belang van het aanmoedigen en motiveren van zijn medewerkers door middel van genegenheid en aandacht. Het was echter nooit slechts een manier om dankbaarheid te uiten, maar eerder een middel om zich opnieuw te verbinden aan de missie. De evolutie van de Strenna's is opmerkelijk geweest: van de eerste mondelinge overdrachten door Don Bosco naar geschreven media, vervolgens naar visuele presentaties via posters en recentelijk ook naar audiovisuele boodschappen. Deze boodschappen dienen om hetzelfde uitgewerkte bericht op een directe en meeslepende manier over te brengen. De Algemeen Oversten hebben de laatste decennia specifieke thema's gekozen voor hun Strenne. Deze thema's behandelen actuele spirituele, salesiaanse, kerkelijke en sociale kwesties en bieden een waardevolle leidraad om de uitdagingen van het heden en de toekomst aan te gaan. Zo blijft de traditie van de Strenna een baken van hoop en leiding voor allen die zich identificeren met de visie van Don Bosco.

Quiz

Vul aan! Ken jij onderstaande Strenne nog? Antwoorden vind je onderaan het artikel.

 • 2019: .... ook voor jou
 • 2020: Goede ... en ... burgers
 • 2021: Bewogen door ... : "Zie, ik maak ..."
 • 2022: Doe alles uit ... en niets omdat ...
 • 2023: Als ... in onze ...
 • 2024: De ... die doet ...

 • 2019 - Heiligheid ook voor jou
 • 2020 - Goede christenen en eerlijke burgers
 • 2021 - Bewogen door hoop: "Zie, ik maak alles nieuw"
 • 2022 - Doe alles uit liefde en niets omdat het moet
 • 2023 - Als gist in onze samenleving
 • 2024 - De droom die doet dromen