Kinderen en jongeren van dagcentrum De Takel in Oostende hebben Don Bosco dagenlang gevierd met bezinningsavonden, optredens en een eucharistieviering. Hun familie en vrienden waren welgekomen gasten.

In Oostende startte het Don Boscofeest al op 21 januari! De jongeren van dagcentrum De Takel kwamen een aantal avonden samen om stil te staan bij het leven en de spirit van Don Bosco.

We maakten gebruik van enkele fragmenten uit de Don Boscofilm, aangevuld met levenservaringen van begeleider Peter en de salesianen Cirilo en Biju. Deze korte sessies sloten we af met enkele quizvraagjes waarmee we de kinderen konden triggeren om goed op te letten.

Op zaterdag 26 en zondag 27 januari werd het jeugdhuis feestelijk gevuld met muzikale optredens in het kader van Chambres d’O. Deze acts van ‘the Nealions’ en ‘Plastica’ werder eerder toevallig in het feestweekend van Don Bosco georganiseerd maar waren een meevaller om aan de meer dan 150 bezoekers te tonen wat de spirit van Don Bosco in Oostende doet bewegen. Of om Mathijs te citeren “Beire leuk om zo veel nieuw volk in het jeugdhuis te verwelkomen! Het opent onze ‘grenzen’ en geeft nieuwe perspectieven aan onze jongeren die hiermee uit hun cocon moeten komen!” Of kort gezegd: het jaarthema van de Takel “diversiteit” is hiermee ingezet!

Beire leuk om zo veel nieuw volk in het jeugdhuis te verwelkomen!"

Op zondag was er ook een vreugdevolle viering rond Don Bosco. ‘Mensen van overal kwamen aangewaaid’ in de kapel van de zusters Clarissen voor de viering rond Don Bosco. Vreugde, verbonden aan de figuur van Johannes Bosco, was de rode draad doorheen deze viering, die voorgegaan werd door de salesianen Jos en Biju. In zijn homilie zette pater Jos ons op het spoor van de jaarspreuk die oproept om het leven te zien als een weg tot heiligheid. Heiligheid wordt gerealiseerd in de wereld door mensen van vandaag. Of zoals Don Bosco het ooit zei: ‘Doe het gewone op een buitengewone manier’. Vandaag zetten duizenden mensen overal in de wereld het werk van Don Bosco verder in de vele opvoedings- en onderwijsprojecten. De kinderen zorgden voor de offerande terwijl het koor Weerklank het lied ‘Jij daagt mij uit’ bracht.

De feestelijke viering werd afgesloten met het lied ‘Padre, maestro ed amico (Vader, leraar en vriend). Dank aan het koor Weerklank, Paul aan het orgel en Cirilo op de gitaar. Na de viering was iedereen uitgenodigd voor een drankje en hapje in de wandelgangen van het klooster.

"Doe het gewone op een buitengewone manier."

Voor hét Don Boscofeest in het dagcentrum trokken we op woensdag 30 januari de kaart van familie en vrienden. Na een super lekker feestmaal geserveerd door Erna, was er onder leiding van kok Jan een workshop waarbij de ouders hartige en zoete pannekoeken leerden bereiden. De ouders waren zo enthousiast dat er al een nieuwe workshop is vastgelegd. Voor de jongeren was het een vriendjesfeest. Elke takelaar mocht een vriendje meebrengen om samen op speurtocht te gaan. Het werd een groot succes: de ambiance was verzekerd én de schat werd gevonden! We kijken al uit naar volgend jaar.