De voorstelling van de Jaarspreuk 2018

Schermafbeelding202018 05 0920om2013 30 40 d2aq3li

In een feestelijke sfeer presenteerde don Ángel Fernández Artime, algemeen overste van de salesianen, op 27 december officieel de Jaarspreuk 2018 ofStrenna in het algemeen huis van de zusters van Don Bosco (zdb). Onder de titel: “GROEIEN IN DE KUNST VAN HET LUISTEREN EN HET BEGELEIDEN” bracht hij een bezinning bij de evangelietekst: “Geef mij van dat water, Heer” (Johannes, 4,15). Het geheel begon met de voorstelling van de video die een samenvatting aanreikt van de Jaarspreuk.

Moeder Yvonne Reungoat, algemeen overste van de zusters, verwelkomde don Á.F. Artime en dankte de vele vertegenwoordigers van de salesiaanse familie voor hun aanwezigheid. Het gebeuren werd onder andere bijgewoond door don Filiberto González, algemeen raadslid voor de sociale communicatie en het team van zijn dienst of dicasterie.

“Voor ons salesianen is het een dringende opdracht en van wezenlijk belang om werk te maken van het luisteren en begeleiden van onze jongeren,” zo stelde de algemeen overste. “Waar wachten we op?” vroeg hij, “Waarom stellen we ons niet beschikbaar om onze jongeren te begeleiden? Waarom werken we niet aan wat belangrijk is in het leven van jongeren? Wat houdt ons tegen, want dit is fundamenteel voor ons opvoeders? Waarom houden we onszelf bezig ofbesteden we onze tijd aan andere dingen als luisteren en begeleiden een echteopvoedkundige en evangelisatieprioriteit voor ons is?”

Na de presentatie bedankte Moeder Reungoat de algemeen overste voor het geschenk van de Jaarspreuk, en nodigde ze de zusters uit om leven te geven aan dit fundamentele project van het charisma van Don Bosco en Maria Mazzarello. Begeleiding, zo benadrukte de algemeen overste nog, is een fundamentele bezigheid die “dialoog” betekent. Het doel ervan is “de relatie tussen de persoon en de Heer te bevorderen. Als onze begeleiding niet tot Jezus Christus leidt, begeleiden wij onze jongeren niet.”

Bij de presentatie van de Jaarspreuk, die het proces van opvoeding enevangelisatie in 2018 zal kleuren, waren ook vele leden uit verschillende groepenvan de salesiaanse familie aanwezig. Salesianen van Don Bosco, salesiaanse medewerkers, leden van de Vereniging van Maria Hulp van de Christenen (ADMA ), de oud-leerlingen van Don Bosco, salesiaanse Oblaten van het Heilig Hart van Jezus, Dochters van de Heilige Harten van Jezus en Maria, Vrijwilligers van Don Bosco, en vele zusters van Don Bosco, zorgden samen voor een goed gevulde ‘Aula Magna’ in het algemeen huis van de zusters.