Deelnemers Hasta la Pista blikken terug tijdens gezellige reünie

Hasta20la20 Pista 0d0wc4z

Tijdens de paasvakantie van 2022 stond de tweede editie van Hasta la Pista op het programma. Dat is een initiatief van Jeugddienst Don Bosco - met de steun van Droomfonds Don Bosco - om met een aantal jongeren naar Santiago de Compostela te wandelen.

In totaal trokken er in april negen personen naar Compostela: stafmedewerkers Tim en Lien en zeven vrijwilligers van verschillende Don Boscovakantiewerkingen en -speelpleinen. Een klein half jaar later vonden de deelnemers het tijd voor een reünie. "Ter gelegenheid van de reünie maakten we een individueel certificaat voor onze stappers", legt Tim van Jeugddienst Don Bosco uit. "Het werd alvast een gezellige avond waar we met z'n allen konden terugblikken op ons geslaagd avontuur." (lees verder onder foto)

Tijdens de reünie kreeg iedere deelnemer zijn eigen certificaat.

Het werd een geslaagd avontuur waar deelneemster Leen graag nog even op terugblikt. “Het wandelen zelf ging relatief vlot, al waren er af en toe paden die wel loodrecht omhoog leken te gaan. Niet iedereen bleef gespaard van voetproblemen”, lacht ze. “De sfeer in de groep zat snel goed. We voelden gauw aan wat iedereen nodig had en hadden een dagelijkse routine met goede afspraken: wanneer vertrekken we, waar picknicken we, waar wachten we op elkaar, wie kookt, wie doet de afwas, enzovoort. Dankzij de goede organisatie konden we volop genieten van elkaars gezelschap en de natuur.”

"Door de open groepssfeer kon iedereen de beste versie van zichzelf zijn" - deelneemster Leen

Al blijft het natuurlijk een tocht met een aantal ‘vreemden’. “Maar iedereen was heel open en sociaal naar elkaar toe”, glimlacht Leen. “Als iemand het moeilijk had, steunden we die persoon. Door de open groepssfeer kon iedereen de beste versie van zichzelf zijn. ’s Avonds was er altijd wel ruimte om naar huis te bellen of actief te zijn op sociale media. Ik had daar zelf minder nood aan, omdat ik het wel fijn vind om eens helemaal weg te zijn. Ik leefde echt in het moment zelf; dat gaf me rust.”

Memorabele ontmoeting

Er waren tal van unieke momenten, maar één ontmoeting zal Leen zeker bijblijven. “Toen we voorbij een schooltje liepen, hing er een man uit het raam die vroeg waar we vandaan kwamen. Hij riep zijn leerlingen en zij gaven aan ieder van ons een zelfgemaakte schelp aan een touwtje. De bedoeling was dat we de schelp thuis zouden fotograferen, bijvoorbeeld met het stadhuis van Leuven, om op hun facebookpagina te posten. Met de ingestuurde foto’s gaf deze leraar tijdens Aardrijkskunde les over plaatsen in de wereld.”

Ook de tweede editie van Hasta la Pista werd dus een succes, net als de reünie. Wij kijken alvast uit naar de volgende editie in 2023!