Didier Finet (DBOC): "Dankjewel vanwege het schoolbestuur"

Finet naeibve

Didier Finet, voorzitter van het Don Bosco Onderwijscentrum, schrijft een open brief naar aanleiding van het coronavirus dat het onderwijs zwaar treft. Hij bedankt iedereen om, ondanks deze moeilijke weken, toch te blijven volhouden.

Beste collega

Onderwijs is door het coronavirus nog nooit zo in het nieuws geweest als vandaag. Wat kranten dagelijks naar buiten brengen, maak jij vermoedelijk elke dag mee. Wellicht herken je jezelf in een aantal van volgende koppen: Terug naar school in een pandemie - Hulp voor kwetsbare jongeren bij heropstart onderwijs – Mondmaskers een vloek voor de klas een zegen in de covidstrijd – Corona zorgt voor gemiddelde leerachterstand van half jaar – Leerkrachten moeten snel en per leerling handelen – Limburgse scholen vragen ouders in te vallen als babysit voor klas – Studenten helpen leerkrachten – Huisonderwijs boomt door coronacrisis - Weyts roept buddyproject in het leven om leerachterstand weg te werken - Ik wil vooruitgang voor alle kinderen – De leerkracht plooit zich dubbel – Weyts wil laptop en internet voor elke leerling – Juf Céline zit in quarantaine maar geeft van thuis uit toch les aan klas - Interimkrachten moeten scholen openhouden – Langere herfstvakantie moet curve fatale knik geven – Kunst- en vliegwerk om alles te combineren – Wat met de kinderen in die verlengde herfstvakantie – De cruciale vraag: Wat met de scholen na 11 november?

Bij heel het coronagebeuren denk ik aan volgende veelzeggende poster die ik op de website ‘Onderwijs maak je samen’ heb ontdekt:

Hierbij gaat mijn allergrootste waardering naar jouw wilskracht en doorzettingsvermogen om ‘hard’ en ‘moet’ om te buigen in een salesiaans ‘hart’ en ‘moed’. Dankjewel dat je daarbij onze kwetsbare leerlingen als rode draad neemt voor al je beslissingen; elke dag, zowel op school- als op klasniveau. Je moet het maar doen: het beste van jezelf geven om iedereen te bedienen in dit atypische schooljaar waar diversiteit troef is en waarbij leerlingen met de regelmaat van de klok afwezig zijn. Chapeau voor de enorme flexibiliteit en creativiteit die je hierbij aan de dag legt.

Wat 12 november met zich zal meebrengen is koffiedik kijken. Veel hangt af van de evolutie van dit hardnekkige virus dat serieus op onze samenleving en onderwijs inbeukt. Feiten en cijfers zullen beslissend zijn voor de adviezen van de virologen en de beslissingen van de politici. De druk voor een volledige lockdown is erg groot. Weet dat je altijd beroep mag doen op onze pedagogische begeleiding en op de peter of meter van je schoolbestuur.

Wat we wel weten, is dat de twaalf dagen durende herfstvakantie voor de deur staat en dat de pauzeknop even ingedrukt mag worden. Samen met het schoolbestuur hoop ik dat de verlengde allerheiligenvakantie niet alleen een time-out mag betekenen voor jou en jouw school. We hopen vooral dat je, ondanks de beperking van sociale contacten, tot rust kan komen en volop van deze dagen mag genieten.

Om te eindigen wil ik je graag onderstaande poster meegeven die ik op 28 november 2019 in George, West-Kaap, Zuid-Afrika mocht ontdekken.

Zorg goed voor jezelf en je naaste.

Hartelijke groeten en een zeer gemeende dankjewel namens het schoolbestuur.

Didier Finet, voorzitter