Documentaire belicht salesianen uit Vlaanderen en Nederland

Internet20filmmaker 5ok973n

“Leven bezield door Don Bosco”, zo heet de documentaire over de salesianen uit de Lage Landen. Ze vertellen er openlijk over de essentie van het salesiaans leven. Rita Vermeltfoort is initiatiefneemster van dit project, in een interview peilen we naar haar intentie.

Rita Vermeltfoort

Waarom heb je deze documentaire gemaakt?

Salesianen in Vlaanderen en Nederland hebben een schat aan levenswijsheid. Ondanks de vergrijzing binnen de gemeenschappen, blijft hun boodschap levenskrachtig. Ik wilde via persoonlijke verhalen hun inspiratie vastleggen in een documentaire.

Hoe ben je aan de slag gegaan?

Met documentairemaker Michel Agterberg ben ik aan het werk gegaan. Een man met feeling voor de katholiek gekleurde levensverhalen. We filmden in Assel, Oud Heverlee en Rijswijk. Ik voerde gesprekken met 11 salesianen, Michel deed het camerawerk.

Wat krijgen we te zien?

Ze vertellen vol vuur wat volgens hen belangrijke elementen zijn voor de groei van jongeren. Welke benadering helpt jongeren om gelukkig te zijn? Welk mensbeeld ligt aan de basis van het salesiaans opvoedingsproject dat wereldwijde successen kent? Hoe geef je jongeren de beste groeikansen? Met andere woorden: hoe treed je in de voetsporen van Don Bosco?

Welk gevoel blijft jou bij?

De gastvrijheid, de interesse en de bescheidenheid van de salesianen was veelzeggend. Sommige verhalen waren zo raak en zo recht uit het hart, dat ik na de opname aan Michel vroeg: ‘Zal de kijker dat ook voelen?’ De expressie en de mildheid waarmee ze hun ervaringen delen, maakt indruk.

Wat wil je met deze documentaire bereiken?

Ik hoop dat deze documentaire de kijker uitdaagt om over de opvattingen van de salesianen in dialoog te gaan in eigen familie of op het werk. Het zijn verhalen die ons rijke beelden geven om het jeugd- en jongerenwerk mee uit te bouwen.

Bron: Don Bosco Vlaanderen 2019/1, p. 14