Don Bosco Brussel gestart met vaccineren leerlingen

Don20 Bosco20 Brussel cxalnsj

Sinds vorige week kunnen leerlingen in het Brusselse Nederlandstalige onderwijs hun coronavaccin op school krijgen. De eerste drie scholen zijn al gestart, daarbij ook Don Bosco Brussel in Sint-Pieters-Woluwe.

De drie scholen hadden de primeur in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. Om de lage vaccinatiegraad in Brussel verder op te krikken, wordt ook naar scholieren gekeken. Slechts zo'n 20 procent van de 12- tot 17-jarigen in Brussel is volledig gevaccineerd. 30 procent kreeg minimaal een prik. Daarom is het vanaf deze week mogelijk om gevaccineerd te worden op Nederlandstalige scholen. "We hopen dat jongeren begrijpen dat ook zij hun steentje kunnen bijdragen", zegt VGC-collegelid Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor onderwijs. "Het vaccin is de enige manier om jezelf en anderen te beschermen tegen een ziekenhuisopname."

Scholen die dicht bij een vaccinatiecentrum liggen, trekken gezamenlijk naar daar. Bij andere scholen komt een vaccinatieteam ter plaatse. Voor een vaccinatie van jongeren tussen de 12 en 15 jaar is de schriftelijke toelating van ouders noodzakelijk. Vanaf 16 jaar kunnen jongeren zelf beslissen of ze gevaccineerd willen worden. Op de drie scholen waar deze week gevaccineerd wordt, werden de toestemmingsbrieven versneld verzameld en vaccins aangeleverd. In totaal zullen er meer dan 100 prikken gezet worden. Nadien volgen de andere Nederlandstalige secundaire scholen. Eind oktober zullen in meer dan twintig scholen de leerlingen een tweede prik gehad hebben.